Nyitókép: Pixabay

Három nap alatt két fiatal halt meg a vasúti síneken

Infostart / MTI
2024. szeptember 2. 21:29
Mindkétszer figyelmetlenség miatt történt a tragédia.

Az elmúlt napokban két fiatal tragikus halálát okozta a figyelmetlenség és a KRESZ-szabályok megszegése a síneken, a MÁV nyomatékosan kéri a szülőket és a pedagógusokat, hogy minden lehetséges eszközzel hívják fel a fiatalok figyelmét a vasúti közlekedés veszélyeire - írta a vasúttársaság közleményében.

Múlt pénteken egy 14 éves lány szaladt át a tilos jelzés ellenére az érkező vonat előtt, hétfőn pedig egy, a telefonját nyomkodó és zenét hallgató 16 éves fiatalt gázolt el a vonat Gyálon, egy labirintkorláttal ellátott vasúti átjáróban. Egyikük életét sem lehetett megmenteni - közölték.

A minden esetben vétlen mozdonyvezetők súlyos traumát élnek át a balesetek során, különösen akkor, amikor fiatalt gázolnak halálra. Idén a MÁV hálózatán már 56 baleset történt vasúti átjáróban, amelyek során tizenöten vesztették életüket - hangsúlyozták.

Van olyan mozdonyvezető, aki már nyolc alkalommal gázolt, a balesetek oka minden esetben a közlekedők figyelmetlensége volt. A közlemény szerint a vonat féktávolsága több száz méter, hirtelen megállítása esélytelen. Veszélyhelyzet esetén a mozdonyvezető azonnal gyorsfékezésbe kezd és hangjelzést ad, ezt követően tehetetlen részese az eseményeknek. A KRESZ szabályait be kell tartani - hangsúlyozták.

A MÁV ismét arra figyelmeztet, hogy a vasúti síneken való figyelmetlen átkelés és a szabályok megszegése könnyen halállal végződhet, vagy súlyos, maradandó sérüléseket okozhat, ezért a legfontosabb vasútbiztonsági üzeneteket közvetítő balesetmegelőző kisfilmeket az Oktatási Hivatal segít eljuttatni az iskolákba, de a szülők közreműködését is kérik a fiatalok felkészítésében.

A balesetek számának visszaszorítása érdekében arra kérik a közlekedőket, hogy minden körülmények között legyenek körültekintőek, hiszen járművel vagy gyalogosan is élet-halál kérdése lehet a KRESZ-szabályok betartása - áll a MÁV közleményében.