Nyitókép: Pixabay

A hőség átírhatja a hétfői iskolakezdést

Infostart
2024. szeptember 1. 17:08
A PDSZ szerint a munkaügyi felügyelethez kell fordulni, ha a tantermekben 30 fok körüli hőség lesz.

A tanév példátlan hőségben kezdődik, előreláthatóan több hőmérsékleti rekord is megdől jövő héten. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a köznevelésért felelős államtitkárnak és a belügyminiszternek ezzel kellene foglalkoznia, nem a mobiltelefonok betiltásával - írja a 24.hu.

A PDSZ Országos Választmánya azzal fordult Maruzsa Zoltánhoz, hogy kezdeményezze Pintér Sándornál a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletet módosítását. Határozzák meg úgy az intézményen belüli hőmérséklet felső határát, hogy az legyen összhangban a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendeletben foglaltakkal.

Azt írták, ha a meteorológiai előrejelzések alapján a várható napi középhőmérséklet meghaladja a 25°C-ot

az igazgató intézkedjen a tanítás, oktatás rövidített órákkal történő megtartásáról.

A nevelő-oktatómunka hőség miatti szünetelésének időtartama alatt a fenntartó temperált helyiségben biztosítsa a gyermekfelügyeletet. A tanévkezdés előtt egy nappal az államtitkár még nem válaszolt a PDSZ-nek. A szakszervezet szerint akinek 30 fok körüli hőmérsékletben kell dolgoznia, hívja a területileg illetékes munkaügyi felügyeletet.

Az már az Infostart személyes tapasztalata, hogy a 80-as években épült lakótelepi iskolákban elviselhetetlenül meleg van. A tornatermekben megtarthatatlanok az órák, hiszen ezeket az épületeket jellemzően nem szerelték fel légkondicionálókkal. Ha pedig a tesióra mondjuk 10 óra után kezdődik, akkor a szabadban van már tikkasztó meleg, tehát szinte lehetetlen szabályosan megtartani a testnevelésórákat