Nyitókép: Pixabay.com

UniSpace: interdiszciplináris tudással „vértezi fel” a hallgatókat – már angolul is

Infostart / MTI
2024. augusztus 29. 07:29
Immár angol nyelven is elérhető a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, 21 magyar egyetem részvételével működő UniSpace program, amely egyedülálló posztgraduális képzési formát nyújt négy szakirányon az űrtevékenységgel kapcsolatosan.

A tárca közleménye szerint a program interdiszciplináris tudással „vértezi fel” a képzésben résztvevőket napjaink egyik leginnovatívabb iparága, az űrtudomány és űrtechnológia területén, olyan témákat érintve, mint az új magyar űrutazási program, a HUNOR, az űrgazdaság, űrpolitika és űrdiplomácia világa, az űreszközök működése és gyártása, valamint a mesterséges intelligencia űrtevékenységben betöltött szerepe.

Úgy folytatták, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem indítja a világűrpolitikai tanácsadó képzést, amelynek célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a világűr emberi felhasználásának jogi, politikai és gazdasági aspektusaival. A képzésről itt lehet tájékozódni.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem indítja az űrtudományi szakember képzést, ahol a hallgatók megismerkedhetnek az űrtudomány alapjaival és alkalmazásaival - tették hozzá.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen űrtechnológiai szakemberképzés indul, ahol olyan szakemberek képzése a cél, akik megalapozott műszaki tudással rendelkeznek az űrtechnológiai fejlesztések folyamatairól, az űrkörnyezet által a műszaki fejlesztésekkel szemben támasztott speciális követelményrendszerről - írták.

A Debreceni Egyetemen az innovatív táplálkozási és űregészségtudományi szakemberképzés célja az élő természettudományokban, azon belül is a táplálkozástudományban és az egészségtudományban jártas szakemberek képzése, akik multidiszciplináris megközelítésben képesek az emberek hosszan tartó űrutazásával, illetve exoplanétákon történő tartózkodásával kapcsolatos problémák kezelésére.

A UniSpace programról további információ itt érhető el; a képzésre a jelentkezési határidő augusztus 31. – áll a közleményben.