Nyitókép: sudok1/Getty Images

Műhiba gyanúja miatt nyomoznak Szegeden egy francia férfi halála kapcsán

Infostart
2024. augusztus 28. 20:29
Hiába szerepelt a férfi zárójelentésében, hogy vérhígítóra lenne szüksége a műtét után, a kórház recept hiányában nem foglalkozott vele. Csak 10 nappal később kapta meg a gyógyszert, de akkor már késő volt.

Egy 47 éves francia férfi tüdőembóliában halt meg, de tragédiája azzal kezdődött, hogy a sarka szilánkosra tört Szegeden - írja a 24.hu. A műtét után úgy engedték el a traumatológiai klinikáról, hogy nem kapott receptet, amivel a vérhígítót kiválthatták volna. Az elhunyt férfi magyar párja azt nyilatkozta a Blikknek, hogy ez vezetett a vérrög kialakulásához. A nő szerint a műtét után minden rendben volt a kórházban, a férfit pár nap után hazaengedték.

Gyógytornászként tudta, otthon mire lesz szükségük, de amikor a gyógyszerre rákérdezett, azt mondták: "ha a doktor úr nem adott receptet, akkor nem kell" -írja a lap. A zárójelentésben viszont az volt olvasható, hogy a férfinak felírtak 30 vérhígító injekciót. A nő azonnal hívta a kórházat, de ott ismét azt a választ kapta, hogy ha nem kaptak receptet, nincs szükség a gyógyszerre.

Eközben a férfi bokája egyre nagyobb területen vörösödött, tíz nap múlva, a kontrollvizsgálaton kaptak csak receptet vérhígítóra, de a készítmény ellenére sem változott és végül augusztus 4-én meghalt.

A nő meg van róla győződve, hogy párja még mindig élne, ha folyamatosan kapta volna a vérhígítót, ezért ügyvédhez fordult, illetve feljelentést tett. A rendőrség először nem akarta vizsgálni a haláleset körülményeit, de az ügyészség elrendelte a nyomozást. Ábrahám Csaba ügyvéd, egészségügyi szakjogász a lapnak azt mondta, az ügyészség egyetértett velük abban, vizsgálni kell, hogy az injekció beadásának 10 napon át történt elmaradása hozzájárult-e a férfi halálát okozó vérrög kialakulásában.

A rendőrség annyit közölt a lappal, hogy halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőeljárás. Ám az ügy érdekeire tekintettel több információt nem osztottak meg a folyamatról. A lap a szegedi klinika központját is kereste, de nem kapott választ.