Nyitókép: Andrii Bicher/Getty Images

Egyre tovább maradnak a fiatalok a mamahotelben

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2024. augusztus 24. 19:00
A szakértő szerint a gazdasági okok mellett a társadalmi elvárások, és a hagyomámyok is magyarázzák a jelenséget.

"Az Európai Unióban átlagosan 26,3 éves korukban hagyják el a fiatalok a szülői házat. Magyarországon ez 27 éves kor átlagosan - mondta Erdélyi Dóra az InfoRádióban.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szenior elemzője arról számolt be, hogy a mamahotel jelensége Dél-Európában a legkedveltebb, ott a legtöbb országban átlagosan 30 éves korukig a fiatalok még együtt élnek a szüleikkel. Horvátországban mérték a legmagasabb értéket, ott 31,8 éves korukig otthon tartózkodnak. Ezzel szemben az északi országokban már 23 éves koruk előtt elköltöznek a fiatalok és önálló életet kezdenek, Finnországban 21 éves, Svédországban 22 éves korukban már külön háztartást vezetnek.

Az elemző kiemelte, hogy a gazdasági okok mellett társadalmi elvárások, hagyományok, és pszichológiai okok is állnak a jelenség hátterében.

"A gazdasági tényezőknél érdemes kiemelni azt, hogy a különféle gazdasági válságok jelentősebben érintik a fiatalokat a munkaerőpiacon. Az ő munkanélküliségi rátájuk általánosságban erőteljesebben emelkedik, mint a többi idősebb generációé, illetve lassabban is tér vissza a válságokat megelőző szinthez" - fejtette ki Erdélyi Dóra. Hozzátette, hogy a fiatalok gyakrabban dolgoznak nem hivatalos vagy szezonális munkakörben, illetve azokban a szektorokban, amelyek jobban ki vannak téve a gazdasági sokkoknak, válságoknak. Emellett egyre nehezebb megfizethető lakást találni, világszinten emelkedtek a bérleti díjak is.

"A mostani 20-as generáció megfontoltabb, alaposabb döntéseket szeret hozni az élet minden területén, akár párválasztás, akár a lakhatás kérdésében. Ez pedig akár halogatáshoz is vezethet. Továbbá maximalizmus is jellemzi ezt a korosztályt, és idővel rájönnek a fiatalok, hogy az önállóságuk legtöbb esetben csak az életszínvonal romlásával valósítható meg, amit nem akarnak"- összegezte a jelenség kiváltó okait a szakértő. Sokan kellő mennyiségű tőkét szeretnének először felhalmozni, hogy önálló életet kezdjenek, és a szülők oldaláról is lehet visszatartó erő, akik szeretnék őket kiszolgálni, marasztalni, mivel úgy érzik, ez ad értelmet az életüknek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Egyre tovább maradnak a fiatalok a mamahotelben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást