Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Rangos helyen a Szegedi Tudományegyetem

Infostart
2024. augusztus 22. 21:24
Az SZTE, először a magyar egyetemek közül, a világ legjobb 500 egyeteme közé került egy rangsorban.

Augusztus közepén jelent meg a ShanghaiRanking Consultancy magas presztízsű egyetemi kiválósági világranglistája, a 2024-es Academic Ranking of World Universities (ARWU). A rangsorra csak négy magyar egyetem került fel, a Szegedi Tudományegyetem világviszonylatban a 401-500. helyen végzett. Ezzel több száz helyet javított, és a legjobb hazai eredményt érte el az SZTE.

A napokban jelent meg az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsor 2024-es kiadványa. Az ARWU a THE (Times Higher Education) és a QS (Quacquarelli Symonds) rangsorok mellett a három, világszinten mértékadó rangsor egyike. Az SZTE összesített eredményei alapján évek óta mindhárom rangsorban Magyarország egyik vezető egyeteme -írja közleményében az SZTE.

A Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetemként végzett a nemzetközi rangsorban, amelyre idén is csak négy hazai intézmény került fel. Az SZTE világviszonylatban a 401-500. helyet tudhatja magáénak, ahová, egy év alatt több száz helyet javítva, a 701-800. helyről lépett előre.

A nemzetközi szakértők több mint 2500 felsőoktatási intézmény oktatási és tudományos munkáját vizsgálták, és a világ legjobb 1000 egyeteme került fel a nyilvános rangsorra. A listát több kiválósági indikátor alapján állítják össze, az oktatás minősége, az oktatók, kutatók és az egykori hallgatók szakmai elismertsége (pl. Nobel- és Fields-díjasok száma), a publikációs teljesítmények, tudományos munkák idézettsége, az egy főre vetített akadémiai teljesítmény számít a rangsor kialakításakor.

A rangsor első tíz helyén amerikai és angol egyetemek végeztek, a listát a Harvard University vezeti, ezt követi a dobogón a Stanford University és az MIT.

A teljes világrangsor itt érhető el: Academic Ranking of World Universities 2024