Nyitókép: Pixabay

Gyorsan terjed a szamárköhögés, vannak járványügyi intézkedések

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2024. augusztus 21. 06:00
Minden megyében regisztráltak már szamárköhögéses beteget Magyarországon. Van ellene vakcina, ami ha rendeléssel is, de mindenhol elérhető.

Magyarországon más európai országokhoz hasonlóan 2024-ben megemelkedett a szamárköhögéses megbetegedések száma, ami részben annak is köszönhető, hogy egyre több, akut köhögéses tüneteket produkáló betegtől kerül minta a laboratóriumokba, a betegség gyanúját pedig bejelentik a nyilvántartásba – mondta Galgóczi Ágnes az InfoRádiónak.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi főosztályvezetőjének tájékoztatása szerint 2024-ben

298 szamárköhögés-gyanús megbetegedést jelentettek be a járványügyi nyilvántartásba, és ebből 119 esetben igazolódott laboratóriumilag is a szamárköhögés diagnózisa.

Országszerte minden megyében regisztrálták a betegségeket. Korcsoportos bontás szerint az egy év alattiak a legjobban érintettek, akik életkoruknál fogva oltatlanok vagy részlegesen oltottak.

"Természetesen a szamárköhögés vonatkozásában vannak járványügyi intézkedések. Ellenőrzik, hogy megtörténik-e a bejelentés, és ha igazolódik a diagnózis, akkor kontaktkutatást is kell végezni. Bizonyos esetekben fel kell mérni a kontaktok oltottsági helyzetét, illetve járványügyi megfigyelésre van szükség" – fejtette ki a szakember. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezek egyedi járványügyi intézkedések, amelyet a helyi népegészségügyi hatóságok minden egyes bejelentett esetnél elvégeznek. Országos szintű intézkedésre nincs szükség.

Magyarországra a napokban tízezer adag szamárköhögés komponenst is tartalmazó védőoltás, illetve oltóanyag érkezett, ez emlékeztető vakcinázásra alkalmas.

A védőoltást jelenleg az újszülöttek védelme érdekében a harmadik trimeszterben lévő várandósoknak, valamint azoknak ajánlják, akik szoros kapcsolatba lépnek az újszülöttekkel, csecsemőkkel.

Az oltóanyag egyadagos kiszerelésű, receptre kapható a patikákban, és a háziorvos be tudja adni. A gyógyszertárak a nagykereskedőkön keresztül kapják meg az oltóanyagot, az elektronikus rendszerükben rendelhető. Amennyiben nincs készleten, egy-két nap alatt beszerezhető, és megkaphatja az, aki szeretne élni a védőoltás lehetőségével – tette hozzá Galgóczi Ágnes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyorsan terjed a szamárköhögés, országos intézkedésre még nincs szükség
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást