Nyitókép: Pexels.com

Fővárosi kisokos a hosszú hétvégére - közlekedési változások, nyitva tartás, tűzijáték-infók

Infostart
2024. augusztus 16. 18:04
A keddre eső augusztus 20-i ünnep miatt négynapos hétvége következik, számos változással.

Az államalapítás ünnepére a fővárosban négynapos rendezvénysorozattal, összesen 19 helyszínen zajló zenei, kulturális és gasztronómiai programokkal, valamint minden korábbinál nagyobb tűzijátékkal készülnek a szervezők. A programok elérhetők a szentistvannap.hu oldalon, vagy az onnan is letölthető alkalmazásban. Utóbbi számos hasznos lehetőséggel, például útvonaltervezővel is segíti a látogatókat. A helyszínekre bontott programtábláért ide kell kattintani.

Az ígéretek szerint monumentális látványban lesz részük mindazoknak, akik a budapesti tűzijátékkal koronázzák meg a Szent István-napot. A Petőfi hídtól a Margitsziget alsó harmadáig terjedő látványtéren több mint negyvenötezer különálló pirotechnikai effekt jelenik meg. A lélegzetelállító hatáshoz az elmaradhatatlan drónshow és fényfestés is hozzájárul. Tóth Ferenc, a NUVU Kft. ügyvezetője az InfoRádióban elmondta, különleges formákkal is készülnek idén. A beszélgetés a tűzijáték érdekességeiről, a látványról és a zenéről a cikk végén meghallgatható.

Már napokkal ezelőtt elkezdődtek a lezárások az ünnepi helyszínek környékén, ebben a cikkben foglaltuk össze őket, illetve a rendőrség alábbi térképén is tájékozódni lehet. A főbb tudnivalók:

  • a Budai alsó rakpartot a Rákóczi híd és az Üstökös utca között augusztus 22., csütörtök 6 óráig, majd ismét lezárják augusztus 22-én 22 órától másnap reggel 6 óráig;
  • a Műegyetem rakpartot a Budafoki úttól a Bertalan Lajos utcáig vasárnap éjfélig, majd lezárják augusztus 21-én 6 órától 23., péntek reggelig. Vasárnap éjféltől szerda 6 óráig mindkét irányban lezárásra kell készülni ezen a szakaszon;
  • a budai Várban a Tárnok utcát és a Palota utat a sorompónál, valamint az V., Alkotmány utcát a Honvéd utca és a Hold utca között augusztus 23-a, péntek reggelig.
  • a Lánchidat csak a gyalogosok használhatják 21., szerda reggel várhatóan 6 óráig, de augusztus 20-án, kedden 19 és 22 óra között a gyalogos forgalom elől is lezárják a hidat.
  • Lezárják a Pesti alsó rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között csütörtök 22 órától péntek reggel 6 óráig, majd pénteken 22 órától szerda reggel 6 óráig, továbbá augusztus 21., szerda és 22., csütörtök 22 órától másnap reggel 6 óráig.
  • Lezárásra kell készülni a Széchenyi rakparton és a Zoltán utcában hétfőn 21 órától szerdán hajnalig.
  • Lezárják szombaton 22 órától a Kós Károly sétányt szerda reggelig.

A sávlezárásokról, az esetleges további közlekedési változásokról, illetve a közösségi közlekedés változásairól a kozut.bkkinfo.hu oldalon lehet majd aktuális információkat találni.

A BKK járatai közül a Rákóczi úton járó buszcsaládok (7, 7E, 8E, 110, 133E, 5) közlekedésében több változás is lesz kedden, egyes járatok csak részlegesen, mások meghosszabbított útvonalon közlekednek. Lesz 5A autóbusz, változik a közlekedés a Margit-szigetnél (4-es 6-os villamos, 26-os busz) és a város számos belvárosi pontján terelik, korlátozzák a BKK-járművek haladását. Lista a változásokról itt található, az aktuális friss hírek itt lesznek olvashatók.

A korlátozások miatt a BKK a metrók használatát javasolja. Jó tudni, hogy az M4-es metró kedden 18 órától 23 óráig sűrűbben közlekedik.

Állami ünnepségek

Az augusztus 20-i központi programok:

  • a Szent István-napi díszünnepség a Kossuth téren, zászlófelvonás (8.00-8.45)
  • ezután légiparádé (a bemutató a Parlament előtti szakaszon lesz látható 9 és 10 óra között).
  • 17 órakor szentmisét mutat be, utána a Szent Jobb-körmenetet vezeti Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, metropolita (19 óráig).
  • Este a Tűz és a fények játéka elnevezésű, fényfestéssel és drónshow-val gazdagított tűzijáték lesz látható 21 órától.

A Nyitott Parlament program keretében egész nap ingyenesen látogatható lesz az Országház.

A Magyar Honvédség a Városligetben kiállítja számos harci eszközét – erről, a katonai járművek várható közlekedéséről és a légi parádéval kapcsolatos tudnivalókról itt írtunk.

Nyitva tartás

Az előttünk álló hosszú hétvége kereskedelmi szempontból egynapos ünnepnek számít, hiszen csak augusztus 20-ra vonatkozik az ünnepi zárva tartás kötelezettsége, aznap minden zárva lesz (leszámítva a szokásos kivételeket: benzinkutak, virágüzletek, illetve családi vállalkozások).

A vg.hu gyűjtése szerint az élelmiszerláncok nyitva lesznek hétfőn:

  • A Penny szombaton, vasárnap és hétfőn a megszokott nyitvatartással várja a vásárlókat, kedden azonban zárva lesznek a boltjai.
  • Az Aldi üzletmenetében hétvégén és hétfőn sem lesz változás, kedden azonban nem nyitnak ki az üzletek.
  • A Lidl szintén csak a nemzeti ünnepen lesz zárva, a másik három napon ugyanúgy tudunk vásárolni, ahogy korábban.
  • A SPAR és InterSpar esetében szintén csak augusztus 20-án kell boltzárra számítanunk, a többi napon minden a megszokott mederben zajlik.
  • A Tesco szombaton, vasárnap és hétfőn is a szokásos nyitvatartási időben látogatható, kedden azonban zárva tart.
  • A CBA/Príma a négynapos hétvégén csak kedden lesz zárva.
  • Az Auchan áruházai szombat-vasárnap és hétfőn a megszokott időben lesznek nyitva, kedden azonban nem nyitnak ki.

Budapesten nyitva lesznek még augusztus 20-án is a non-stop üzemelő Roni és Manna üzletek, zárva lesznek viszont a patikák, csak az ügyeletes gyógyszertárak fogadnak vásárlókat (a fővárosiak listáját itt olvashatja, egyébként az OGYÉI gyógyszertárkeresője segíthet).


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ünnepi tűzijáték - Tóth Ferenc, a NUVU Kft. ügyvezetője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Nyitva tartás - Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást