Nyitókép: Noppharat05081977/Getty Images

Visszavesznek a szúnyogirtás lendületéből

Infostart
2024. augusztus 12. 12:55
Az elmúlt hetek meleg, nagyobbrészt száraz időjárásának köszönhetően folyamatosan csökkent a csípőszúnyogok lárvái számára ideális vizes élőhelyek száma és kiterjedése - közölte a katasztrófavédelem, felsorolva azt is, hogy a héten hol várható beavatkozás.

Jelenleg már csak egyes Duna menti területeken, a Dráva-mentén és a Tisza-tónál van jelentősebb szúnyogártalom a katasztrófavédelem összegzése szerint.

Problémát egyre inkább a ház körüli élőhelyeken fejlődő fajok okoznak,

amelyek nem az összefüggő árterületeken, hanem a kisebb, mesterséges vízmegállásokban szaporodnak. Az esővízgyűjtőkben, dísz- és kerti tavakban, a kihelyezett madáritatókban és kerti gyerekjátékokban megmaradó néhány deciliter víz is elég ahhoz, hogy sok száz szúnyog kifejlődjön. Ezeken a helyeken szervezett lárvagyérítést nem lehet végezni.

Ezeken a helyeken szervezett lárvagyérítést nem lehet végezni, a tenyészőhelyek felszámolását a Nemzeti Népegészségügyi Központ által készített tájékoztató alapján maguk végezhetik el az ingatlanok tulajdonosai.

Budapest egyes részein is lesz irtás

A héten kilenc vármegye száznyolcvannégy településén és a főváros hat kerületében, összesen csaknem harminchétezer hektáron végeznek szúnyoggyérítést a szakemberek - írta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A következő napokban a Szigetközben, a főváros több vízparti kerületében, a Csepel-sziget és környékének településein, Sopron térségében, a Dráva mentén, a Tisza-tónál és Miskolcon lesz földi szúnyoggyérítés.

A permetezést az esti, éjszakai órákban végzik a szakemberek.

A gyérítések pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem honlapján, emellett az érintett önkormányzatok egyedi értesítés alapján tájékoztatják a lakosságot a munkavégzés idejéről.