Nyitókép: Pixabay

Vasárnap is érdemes lesz hűvös helyet keresni

Infostart / MTI
2024. augusztus 11. 07:00
És ez még csak a kezdet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 30 és 36 fok között alakul.

A kontinens déli felére egy, az Atlanti-óceán felett elhelyezkedő magasnyomású képződmény nyúlik be. Az anticiklon hatására a portugál partoktól egészen a Balkán-félszigetig döntően nyugodt az idő, a napok óta tartó forróság tovább fokozódott, a legmagasabb - 42 fok körüli - értéket Spanyolország belső területén mérték, és ott éjszaka is 25 fok felett maradt a hőmérséklet. A hőséget arrafelé csapadék sem enyhíti, lokálisan inkább csak Délkelet-Európában alakulnak ki lassú mozgású záporok, zivatarok, melyeket helyenként felhőszakadás kísér.

Észak felé haladva valamivel mozgalmasabb az időjárás, ugyanis az anticiklon peremén ciklonok és frontok vonulnak felhős, szeles, csapadékos időt okozva. Jelentős mennyiség hullik főként a Skandináv-félsziget déli részén, ahol egy-egy állomáson a 60 mm-t is meghaladja a csapadékösszeg, a délutáni hőmérséklet nagyrészt 20 fok alatt marad arrafelé.

A Kárpát-medence időjárását az anticiklon alakítja, mivel front nem érkezik térségünkbe, a következő napokban tovább melegszik a levegő.