Nyitókép: Pixabay

Már látni a kánikula végét, de itt a vöröskód

Infostart / MTI
2024. augusztus 10. 18:26
Jövő péntekig újabb hőhullámra kell számítani, a hétvégén markáns hidegfront érkezhet.

Jövő péntekig újabb hőhullámra kell számítani Magyarország döntő részén, majd a következő hétvégén markáns hidegfront érkezhet - derül ki a HungaroMet Zrt. szombat délutáni videójából.

Az előrejelzés szerint a markáns ciklonok és frontjaik messze elkerülik a Kárpát-medence térségét. Az ország döntő részén 33-34 Celsius-fok közelében alakul a csúcshőmérséklet legalább jövő péntekig, és az éjszakák is kifejezetten enyhék lesznek. Számottevő csapadék nem várható, de kedden és szerdán a Dunántúlon egy-egy zápor, zivatar elképzelhető.

Jövő péntekig a déli vármegyékben 36-37 fok közelében alakulhatnak a csúcsértékek, és az éjszakák is kifejezetten melegek lesznek. Az északnyugati vármegyékben a következő napokban 30 fok közelében alakulnak a csúcshőmérsékletek, ami a hét második felében is csak 32-33 fok közelébe emelkedik.

Jövő szombaton egy markáns hidegfront érkezik északnyugat felől, amelynek hatására sokfelé várható zápor, zivatar, a front mögött pedig várhatóan érdemben visszaesik a hőmérséklet.

A HungaroMet Zrt. most vasárnapra Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki, a négy vármegyében a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Somogy, Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyékben a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat a hét utolsó napján.

Az előrejelzés szerint hétfőn és kedden Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében alakulhat 27 Celsius-fok felett a napi középhőmérséklet.