Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyar éremeső volt ma a párizsi olimpián - a nap hírei

Infostart
2024. augusztus 9. 22:22
A harcok ellenére egyelőre rendben érkezik az orosz gáz Ukrajnán keresztül, a szudzsai elosztóponttól. Megjelent a rendelet az iskolákból kitiltott tárgyakról.

Rendben érkezik az orosz gáz Ukrajnán keresztül, mégis csúcson, 40 eurónál van az ár a holland tőzsdén. Az oroszországi Szudzsánál van az egyetlen pont, amelyen keresztül még orosz gáz jut Ukrajnán át az unióba, de a térségben heves harcok dúlnak. A Portfólió azt írja, hogy ha a szállítások leállnának, az elsősorban Szlovákiának, Ausztriának és Magyarországnak lenne kedvezőtlen. Oroszország közölte: erősítést küld a kurszki területre.

Magyar éremeső volt ma a párizsi olimpián. Rasovszky Kristóf arany-, Betlehem Dávid pedig bronzérmet nyert a nyíltvízi úszók versenyében. Ezüstérmes lett női kajak 500 méteren a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra duó. A Pupp Noémi, Fojt Sára kettős bronzérmet nyert. Ezüstérmes lett a Nádas Bence, Tótka Sándor kajakozó páros is 500 méteren. A tekvondós Márton Viviana bejutott a késő esti döntőbe. A szombati fináléba jutott az öttusázó Bőhm Csaba és Szép Balázs is. A magyar férfi vízilabdaválogatott 9-8-ra kikapott az olimpiai elődöntőben a horvátoktól. A magyar csapat bronzért az amerikai válogatottal játszik majd.

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet az iskolákból kitiltott tárgyakról és az okoseszközök használatának korlátozásáról. Nem lehet majd bevinni az iskolába például a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kést, cigarettát vagy alkoholt. Az okostelefonokat, internetelérésre alkalmas okoseszközöket be lehet vinni, de ezeket a tanítás elején le kell adni.

A jövő hét elejétől már rendelhetnek a patikák a hétvégén érkező, szamárköhögés elleni újabb vakcinaszállítmányból - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályvezetője az InfoRádiónak. Bár a betegség járványszerűen terjed, jelenleg nehezebben elérhető a szamárköhögés elleni vakcina. A várandós nőknek azt javasolják, hogy ismét oltassák be magukat, mert az védi az újszülötteket is.

Megszüntette a kormány az elektronikus építéshatósági rendszer nyilvános felületét. Korábban az elektronikus építéshatósági rendszerben bárki megnézhette a beadott építési engedélyeket és az ezekről szóló döntéseket, még a tervek egy része is hozzáférhető volt.

Lengyelországban 62 személyt gyanúsítottak meg az előző, a jobboldali Jog és Igazságosság párt vezette kormány elszámoltatása keretében – jelentette be a lengyel kormányfő. Donald Tusk felidézte: az állami pénzek szabálytalan felhasználásának ügyében vizsgálódtak. Az átvizsgálásra szoruló összeg 100 milliárd zlotyt, 9 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget tehet ki, amelyet visszakövetelnek.

Újabb tizenéves gyanúsítottat vettek őrizetbe Bécsben a Taylor Swift koncertje elleni merénylettervvel kapcsolatban. A 18 éves iraki, a fő gyanúsított ismerőse. A 19 éves, észak-macedóniai származású osztrák állampolgár már tegnap beismerő vallomást tett. Azt mondta: a csütörtöki vagy a pénteki koncert után a stadionon kívül pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni.

Lapértesülés szerint Billie Eillish, Snoop Dogg és a Red Hot Chili Peppers is fellép majd vasárnap a párizsi olimpia záróeseményén. Az ünnepséget fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik, tekintettel a bécsi Taylor Swift – koncerthez kötődő eseményekre.

Venezuelában az X közösségi platform használatának 10 napos blokkolását rendelte el az államfő. Nicolás Maduro az elnökválasztás után kezdődött erőszakos tüntetésekre reagálva azt közölte: a platform gyűlöletet, fasizmust, polgárháborút, halált és konfrontációt szít a venezuelaiak között, megsértve az ország összes törvényét. Az elnökválasztás eredményét az ellenzék szerint manipulálták.

Hajtóvadászat indult Spanyolországban a 7 év után visszatért Carles Puigdemont, egykori katalán elnök ellen. A politikussal szemben nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Barcelonában és a város hatán útzárakat állítottak fel a hatóságok.

Kína a Kereskedelmi Világszervezet elé viszi a Kínából származó elektromos autókra kivetett ideiglenes uniós vámok ügyét. A kínai álláspont szerint az EU ideiglenes határozatának sem ténybeli, sem jogi alapja nincs, sérti a WTO szabályait, aláássa a globális együttműködést.

Földrengés veszélye miatt lemondta közép-ázsiai útját a japán kormányfő. Kisida Fumio azután döntött így, hogy a friss szeizmológiai előrejelzések szerint a közeljövőben a korábbiaknál is pusztítóbb erejű földrengés rázhatja meg az ország csendes-óceáni partvidékét.

Másodfokú hőségriasztást adott ki vasárnaptól jövő péntekig az ország egész területére az országos tisztifőorvos. A hétvégén és a jövő hét elején ismét a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27°C lesz, a maximumok 33-38°C között várhatók.

Kiírták a pályázatot a pesti fonódó villamoshálózat 2. ütemének tervezésére - írja a Magyar Építők. Eszerint 2027 végéig a Deák Ferenc tér és a Lehel tér között 2,2 kilométernyi villamospálya épül, és elbontják a Nyugati téri felüljárót is.

Fődíjat nyert a Kék Pelikan című film az Animix Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, Tel Avivban. Csáki László egész estés alkotása, az első animációs technikával készült magyar dokumentumfilm, amelyet április elején mutatták be a hazai mozikban.