Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Új helyen bukkant fel a Balatonban talált félelmetes aligátorteknős

Infostart
2024. augusztus 7. 04:30
A veszélyes állat a veresegyházi vadasparkban talált új otthonra.

Júliusban Balatonszárszón egy horgász hálójában egy aligátorteknős akadt fenn, amely nem része a Balaton ökoszisztémájának, hiszen nem őshonos Magyarországon, sőt, súlyos ökológiai problémákat okozhat jelenléte. Ez a faj rendkívül veszélyes, hatalmas, csőrszerű szájával komoly sérüléseket is okozhat. A horgász ahelyett, hogy visszadobta volna a teknőst a vízbe, a kőröshegyi Teknősparkba vitte.

A sonline.hu utámnajárt, és kiderült, ez a példány nem maradhatott a parkban, mert telt ház van, minden évben több hasonló körülmények között befogott teknős érkezik. és a Teknősparkban a 150 lakó mellett már nem volt hely az új ragadozónak.

Az aligátorteknős végül Veresegyházán, a vadasparkban talált új otthonra. Horváth László főállatgondozó szerint az állat a mérete alapján nem túl idős példány, és nem volt régóta a szabad természetben. A vadaspark külön elkerített részen helyezte el a teknőst, társai mellé, akik szintén szabadvizekből befogott példányok.

A veresegyházi vadasparkban az aligátorteknősöket kifejezetten azért tartják, hogy demonstrálják, milyen kártékony invazív fajról van szó. "Az aligátorteknősök gyorsak, agresszívek, és komoly sérüléseket okozhatnak az embereknek is. Az őshonos mocsári teknősökkel szemben jóval nagyobbra nőnek és kiszorítják őket természetes élőhelyükről" – hangsúlyozta Horváth László. Az aligátorteknősök jelenléte komoly problémát jelent, mivel ezek a ragadozók nemcsak a védett állatokat veszélyeztetik, hanem az embereket is.

A veresegyházi vadaspark nyolc másik aligátorteknős mellé helyezte el a Balaton mellől befogott példányt, ahol bemutatják az embereknek, milyen károkat okozhatnak ezek az invazív állatok. Az aligátorteknősök jelenléte nem csupán a természetes élővilágra jelent veszélyt, hanem az emberi életre is, ezért fontos, hogy megfelelően kezeljék őket.