Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Történelmi csúcsra nőtt július végén a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékának értéke - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. augusztus 7. 22:30
Csökkenhet az üzemanyagok ára csütörtöktől. A tanárok kötelező képzésére vonatkozó rendelettervezet visszavonását követelik az érdekvédők.

Történelmi csúcsra nőtt július végén a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékának értéke. A múlt hónap végén rekord közelében zárt az arany árfolyama, és emiatt 6,8 milliárd euró értékű aranytartalékkal rendelkezett az MNB az előzetes adatok szerint. Ez az összeg a július végi 47 milliárd eurós nemzetközi tartalékokon belül 14,3 százalékot tett ki.

Csökkenhet az üzemanyagok ára csütörtöktől. A holtankoljak.hu azt írja, hogy a benzin és a gázolaj beszerzési ára is bruttó 4 forinttal lesz alacsonyabb. Ha ez a kutakon is megjelenik akkor benzin átlagára 609, a dízelé 612 forint lesz.

Az előző hónapok visszaesése után júniusban fél százalékkal nőtt az ipari termelés májushoz képest. Éves összevetésben ugyanakkor 3,7 százalékos az elmaradás. A Központi Statisztikai Hivatal első becslése alapján a feldolgozóipari alágak döntő többségében csökkent a termelés.

Eddig mintegy 11 ezer háztartásnak összesen több mint 10 milliárd forintos megtakarítást eredményezett a kedvezményes gázmennyiségek naparányos elosztása - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az egyetemes szolgáltató áprilistól automatikusan módosíthatta a kedvezmény kiosztását az egyenletes részszámlás ügyfeleinél.

A tanárok kötelező képzésére és a mobil telefon-használat korlátozására vonatkozó rendelettervezet visszavonását követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet azután közölte ezt, hogy a Belügyminisztérium a Nemzeti Alaptantervből vizsgáztatná a tanárokat és az eredményt a teljesítményértékelésbe is beszámítaná. A szakszervezetek ehelyett a pedagógusok bevonásával a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatát és átdolgozását javasolják.

Cáfolta a szaktárca a kormányhivatalokban dolgozó kormánytisztviselők bérezéséről megjelent információt. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a 24.hu-nak arról számolt be, hogy az államigazgatás 60 ezres munkavállalói csoportja túlnyomó többségének havi fizetését a garantált bérminimum szintjén, bruttó 326 ezer forint körül tartják. A tárca szerint a kormányhivataloknál a dolgozók bruttó átlagbére 510 ezer 585 forint.

Mintegy 9 ezer álláskereső helyezkedett el a 30 év alattiak és 30 év felettiek foglalkoztatását támogató, uniós finanszírozású programokkal – ismertette a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A munkáltatók és munkavállalók eddig összesen több mint 10 milliárd forintnyi igényt adtak be, többségében bértámogatásra.

100 százalékos részesedést szerzett a TriGranit-ban az ingatlanfejlesztésben érdekelt csehországi székhelyű DRFG befektetőcsoport. A tulajdonosváltás nem érinti a munkavállalókat.

30 millió forinttal támogatja a legjobb innovációs rendezvényeket a Nemzeti Innovációs Ügynökség. A vissza nem térítendő támogatások mértéke legalább 1, legfeljebb 5 millió forint pályázatonként.

Tehetséggondozó programot indít a Libri cégcsoport. A Libri Talent azokat a kezdeményezéseket fogja össze, amelyekkel kortárs magyar írók debütálását és a könyvszakma tehetséges szakembereinek képzését támogatják. Az ösztöndíjprogramra augusztus 7-től lehet pályázni.

A melanomaszűrés fontosságára hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kiemelte: augusztusra és szeptemberre több mint 6 ezer szabad időpontból lehet választani, 30 bőrgyógyászati szakorvosi rendelőben országszerte. Az ingyenes vizsgálathoz nem kell beutaló.

Megfelelő mennyiségű őszi kalászos vetőmag áll rendelkezésre a vetési szezon előtt – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az elvetett vetőmagok között jelenleg évente átlagosan mintegy 40 százalékot tesz ki a fémzárolt vetőmagok aránya, ezzel Magyarország lemaradásban van az európai átlaghoz képest.

Három járat utasait már kártalanítják a légitársaságok az elmúlt időszakban tapasztalható jelentős késések, illetve járattörlések miatt. A fővárosi kormányhivatal korábban 15 légijárat esetében indított ellenőrzést.

Romániában ma este 8-tól megszűnik a forgalomkorlátozás a Déli-Kárpátokat átszelő legfontosabb tranzitútvonal Olt völgyi szakaszán. A 30 kilométeres sztrádaszakasz török építője a vállalt határidőn belül elvégezte a munkát. Romániában 2020-ban kezdték építeni az első, a Kárpátokat átszelő 123 kilométeres autópályát Pitești és Nagyszeben között.

Erősíti katonai együttműködését Irán és Fehéroroszország - jelentette az iráni hírügynökség. Az iráni vezérkari főnök és a fehérorosz légierő parancsnokának teheráni találkozója után azt közölték, hogy a két ország különösen a védelmi ágazatban készül Amerika ellensúlyozására.

Új helyszínen segítenek az erdőtüzek megfékezésében a magyar tűzoltók Észak-Macedóniában: a Jasen rezervátumnál, feladatuk a lakóházak védelme, valamint védősávok kialakítása a Kozjak-tó közelében. A magyar kontingens hatodik napja 46 emberrel és 13 technikai eszközzel segít a kiterjedt erdőtüzekkel küzdő balkáni országnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Történelmi csúcsra nőtt július végén a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékának értéke - a nap hírei
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást