Nyitókép: vitapix/Getty Images

Tömeges fertőzés Hajdú-Biharban, akár az ivóvíz is lehet a felelős

Infostart
2024. augusztus 7. 04:45
A betegek száma 560-nál is több, a járványügyi vizsgálat során kiderült, hogy egyetlen vételezett vízminta sem felelt meg az "ivóvíz" minőségnek,

Tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek Hajdú-Bihar vármegyében - írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentése nyomán a magyarnemzet.hu. A szervezet tájékoztatása szerint egy munkahely dolgozói lettek rosszul, akik belázasodtak, majd hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel járó tüneteik lettek.

Összesen 564 személy lett beteg, a megvizsgált székletmintákból kiderült, hogy több, veszélyes bélfertőzést okozó baktérium is jelen volt a szervezetükben.

Az NNGYK elkezdte felderíteni, mi okozhatta a tömeges megbetegedést. Az üzemi konyha nagyjából 600 adag ételt készít, és az összes alkalmazott ezt fogyasztotta. A kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztálya is megkezdte az eset kivizsgálását az ügyben, a laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak.

Kiemelték, hogy a helyszíni vizsgálatok során felmerült az ivóvíz esetleges szerepe is, ezért a szakemberek összesen tizenhat ivóvízmintát vettek. Ebből kiderült, hogy a minták egyik esetben sem feleltek meg az ivóvíz minőségi követelményeinek.