Nyitókép: Elena Volf/Getty Images

A szocializmust idéző sorban állás az ultrahangra Józsefvárosban

Infostart
2024. augusztus 7. 21:14
Hajnal 5-től állnak sorba az emberek a józsefvárosi sztk-nál, hogy bekerüljenek az amúgy 9 órakor kezdődő ultrahang-vizsgálatra.

A telex.hu készített riportot a hiánygazdaságot idéző sorbanállásról. Reggel 7 órára mentek a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központhoz. Ekkor már olyan hosszú sor fogadta őket, hogy az a szomszéd utcáig elér.

A sorban álló emberek

ultrahangvizsgálatra szerettek volna időpontot kapni,

miután a józsefvárosi önkormányzati intézmény minden hónapban egyetlen alkalmat hirdet meg, amin a vizsgálatokra lehet regisztrálni.

A sorban hátul állók azonban ezen az augusztus 2-i péntek reggelen még nem tudták, hogy nem mindenki fog már időpontot kapni közülük. A helyek ugyanis elfogynak, így aztán a következő hónapban újra lehet próbálkozni - olvasható a lapban.

A megbízott intézményvezető szerint "sorszámot az időpont foglaláshoz nem osztunk, ezért kell sorban állniuk betegeinknek. Ennek főként az az oka, hogy nem tudjuk a betegeket a várakozás idejére az intézmény földszinti várójában elhelyezni, hogy onnan figyelhessék a sorszámkijelző, behívó rendszert, ez egyébként egészségügyileg kifejezetten aggályos is volna ” – írta a lap érdeklődésére Zilahy Dezső orvosigazgató.

Online?

Felmerült, hogy miért nem lehet online foglalni. A válasz szerint "az online időpontfoglalást erre az ellátásra nem biztosítjuk, mert az idősek, az informatikai kompetenciákkal kevésbé rendelkezők ezzel teljesen elesnének az ellátás lehetőségétől”.

A regisztráció napján reggel 7-től körülbelül 9-9:30-ig tart a regisztráció. Ez idő alatt két egészségügyi dolgozó folyamatosan tájékoztatja a sorban állókat az időpontkiadás aktuális állapotáról, szabályairól – írta az igazgató. A rendelőintézet rendésze nem biztonsági őr, így nem is rendelkezik ilyen hatáskörökkel, de azért szükség esetén felszólítja a rendbontókat a megfelelő viselkedésre.

Szakorvoshiány

"Az ultrahangos vizsgálatok terén országosan, így intézményünkben is rendkívül alacsony az orvosi, szakdolgozói létszám” – írta az orvosigazgató.

Elnézés

„A várakozás során olvasóikat ért kellemetlenségért a fentiek ellenére természetesen szíves elnézésüket kérjük, és bízunk abban, hogy a továbbiakban rendelkezésünkre álló személyi kapacitásokkal sikerül részükre olyan járóbeteg szakellátást, nyújtanunk, amely megelégedésükre szolgál” – zárta levelét az igazgató.