Nyitókép: MTI/Komka Péter

Csacskaság csak kopogtatni a dinnyét, mást kell igazán megnézni

Infostart
2024. augusztus 5. 04:33
A kopogtatással csak azt tudjuk megállapítani, hogy az adott dinnye esetleg túlérett vagy kásás, de az édességét nem. Hasznos tanácsok Lőrincz előtt dinnyevásárláshoz.

A boon.hu készített összeállítást arról, hogy miképpen lehet kiválasztani a legfinomabb görögdinnyét. Egy dinnyeráus azt mondta a lapnák hogy "ha jó pengős, feszes hangja van, akkor biztos, hogy édes és kiváló minőségű lesz a dinnye. Akkor nem kell attól tartani, hogy kásás vagy túlérett."

Vojkó Tiborné Böbe azonban elismeri, hogy a sárga folt keresése is fontos, ilyenkor az a lényeg, hogy minél sárgább és egyértelműbb legyen az a folt.

Ezzel szemben egy másik árus, Zilahy Patrik úgy látja, hogy sosem a folt, hanem a kopogtatás, a hang alapján kell keresni édes dinnyét. Ez tanúskodik arról, hogy

a dinnye kásás, érett, vagy még nyers.

A rossz dinnyének a fiatalember szerint nagyon tompa, olyan „puffogós” a hangja. Az igazán érett dinnye kongását „csizmaszárhangnak” nevezik a dinnyeárusok.

A 20 éves Molnár Alex szerint másra hívja fel a figyelmet: ha a dinnye „háló része” kicsi, akkor az adott gyümölcs nem érett, és nincs olyan finom íze. A háló a dinnye tetején lévő csík, ami halványabb, ha egy éretlenebb dinnyéről beszélünk. Ilyenkor azt szokták mondani, hogy az nem is dinnye, hanem egy „tök”.

"Az ízzel teli dinnyének sárga folt van az oldalán, édesebb és nem vizes”- beszélt dinnyés tapasztalatairól Molnár Alex.