Nyitókép: Facebook/Technológiai és Ipari Minisztérium

Újabb fejlemény a nagy rendszámcsere ügyében – nagyon sok autós fizethet

Infostart
2024. augusztus 3. 07:20
Az Építési és Közlekedési Minisztérium közlése szerint a zöld rendszám fehérítésével járó költséget az autó tulajdonosának kell kifizetnie.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön azt közölte, hogy szeptember elsejétől zöld rendszámot kizárólag a tisztán elektromos és nulla emissziós gépjárművek kaphatnak az első belföldi forgalomba helyezés során. Az 5P (külső töltésű) és az 5N (növelt hatótávolságú) környezetvédelmi osztályba sorolt járműveken pedig legkésőbb 2026. november 30-ig le kell cserélni a rendszámtáblát fehér alapszínűre.

A Totalcar megkereste a minisztériumot, hogy a rendszámcsere kinek a terhe lesz, illetve hogy lesz-e lehetőség az ingyenes cserére. A tárca azt közölte, hogy

a rendszám fehérítésével járó költséget az autó tulajdonosának kell kifizetnie.

Egy rendszámtáblapár esetében ez 8500 forintot jelent, míg egyedi rendszámtábla esetében 15 ezer forint. Az érintettek választhatnak, hogy csak a rendszámtáblát vagy kompletten a rendszámot is szeretnék cserélni.

A minisztérium válasza szerint ez 40 ezer autót érint – nagyjából ennyi plug-in hibrid autót helyeztek forgalomba Magyarországon.

Jelenleg mintegy 60 ezer darab elektromos autó és 240 ezer fehér rendszámos hibrid van forgalomban Magyarországon.