Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Már naponta egy centivel csökken a Balaton vízszintje

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. augusztus 2. 04:32
A nagy kánikula ellenére is ideális a Balaton és a Velencei-tó vízszintje – számolt be az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Minden nyáron a kánikula időszakában sokkal kevesebb csapadék esik, mint tavasszal, vagy a nyár eleji hónapokban, ilyenkor a párolgásnak, és a vízutánpótlás csökkenésének köszönhetően gyorsan apadnak a tavak – mondta az InfoRádióban Siklós Gabriella.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője kedden arról számolt be, hogy a Velencei-tó vízszintje 122 centiméter, a Balaton pedig 106 centiméter, ami szerinte július végén ideálisnak mondható, köszönhetően a tavaszi csapadékmennyiségnek.

"Tavaly ilyenkor a Velencei-tó július végén 90 centiméteres volt, ehhez képest most a 122 centiméter nagyon jelentős különbség. A Balatonnál kisebb, de ha valaki visszaemlékszik a tavalyi szezonra, akkor pontosan tudja, hogy a nyár végére nem volt semmi gond, sem a Balaton vízminőségével, sem a vízszintjével" - fejtette ki a szóvivő. Hozzátette, hogy a tavak halállományának is megfelelő a jelenlegi állapot.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapja szerint egy hete még a Balaton vízszintje Siófoknál 112 centimléter is volt, jelenleg 105 centit mutat a márce, azaz a meleg, de idénként szeles időben átlagosan napomta egy centiméterrel csökken a vízszint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tavak vízszintje – Siklós Gabriella
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást