Nyitókép: Mariusz Pietranek/Getty Images

Új, országos személyszállítási szolgáltatás indul

Infostart / MTI
2024. augusztus 1. 11:22
Pályázaton választják ki az uniós előírásoknak megfelelően.

Magyarország kormánya elkötelezett az autóbusszal végzett országos, regionális és elővárosi személyszállítási közszolgáltatás magas színvonalú biztosítása mellett, ennek érdekében Magyarország teljes területén az autóbusszal végzett helyközi személyszállítási közszolgáltatási szerződés megkötésére irányuló nyílt, tárgyalásos pályázati eljárás indul az Európai Unió személyszállításra vonatkozó szabályainak megfelelően - közölte a Nemzeti Koncessziós Iroda.

Alapvető cél, hogy a közösségi közlekedés szolgáltatásközpontú, megbízható, magas színvonalú és átlátható módon ellentételezett, az állampolgárok igényeit és a költségvetés teherbíró képességét figyelembe vevő egységes közszolgáltatási személyszállítási rendszerként működjön.

Kiemelték: az új, országos személyszállítási szolgáltatás célja, hogy biztosítsa a folyamatosan magas színvonalú közszolgáltatást, a közösségi közlekedés társadalmi és gazdasági elsőbbségének érvényre jutását az egyéni közlekedéssel szemben, valamint az európai uniós követelményeknek megfelelést az országos, a regionális és az elővárosi személyszállításban.

A jövőbeli szolgáltatót az Európai Unió hivatalos lapjában előzetes tájékoztató közzétételével induló eljárásrendben, átlátható, tárgyalásos pályázaton választják ki.

A transzparens pályázat eredményeként létrejövő közszolgáltatási szerződés alapján az országos személyszállítási közszolgáltatást továbbra is magas színvonalon biztosítják 2025-től Magyarország teljes területén - tudatta a Nemzeti Koncessziós Iroda.