Nyitókép: Pixabay

Bárki hozzászólhatna most a szakképzési tanév rendjének kialakításába

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2024. július 29. 17:26
Társadalmi egyeztetés indult a szakképzés heteken belül induló tanévének rendjéről. A szakképzésért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban azt mondta: sok tanuló duális képzésben vesz részt, így munkavállaló is, ezért a nyári szabadság lehetőségét számukra is lehetővé kell tenni, és összhangba kell hozni a szakképzési rendszerben. A változtatást a szakmai vizsgák rendje is indokolja - tette hozzá Pölöskei Gáborné.

A szakképzési tanévrendelet újdonság, egész pontosan még csak második éve van, korábban mindig egy tanévrendelet volt, de ez jelentős problémákat okozott a felkészülés során, mert a szakképzésben sok más tényező is van, amit figyelembe kell venni.

Mint Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára az InfoRádióban elmondta, egy olyan problémát kell megoldani, hogy a duális képzésben részt vevők munkavállalók is, akik nyáron nyilvánvalóan szabadságra szeretnének menni, tehát a képzések szabályozójának van tennivalója.

"Azt szeretnénk elérni, hogy közel azonos időben menjenek a fiatalok úgymond nyári szabadságra. Viszont a nyári szakmai gyakorlatot is ki kell adni,

ami azt jelenti, hogy túlságosan sokáig nem húzhatjuk el az évet. Ez az indok. Illetve vannak szakmai vizsgák, ezek rendjét is kezelni kell" - sorolta a rendeletalkotás indokai közt.

A rendelet most társadalmi vita fázisában van, hisz felmerülhet olyan tapasztalat, amely alapján még finomítani tudják a szabályozást.

Hogy az elgondolás alapján a szakképzésben a tanév mikor indul, arról azt mondta, szeptember 2-án, és június 13-án véget is ér 2025-ben.

"Két nagyon fontos időpont van, amit figyelembe kell vennünk, az az érettségi és a középfokú felvételi dátuma, ehhez igazítunk mindent. Ott pár nap eltolás van, hogy a családok esetleg együtt el tudjanak menni pihenni" - jelezte.

A társadalmi egyeztetés során bárki tehet észrevételt, az anyag letölthető, de idáig észrevételt még nem kaptak.

"Egészen pontosan, ahogy kinyitottam a gépemet, egy oktatónk írt egy észrevételt, úgyhogy ezt oda fogom adni a kollégáimnak, és nyilvánvalóan megfontoljuk, amit a tanárnő javasol" - egészítette ki.

Elmondta még, nagyon jelentős az érettségi után 2 éves képzésben a részvétel, "mert utána a felsőoktatásba könnyebben be tudnak jutni" az érintettek.

"Ami pedig a szakképzés előnye, az gyakorlatilag az ösztöndíjtól kezdve a gyakorlatorientált képzés és a vállalati kapcsolat korai kialakítása" - mutatott rá Pölöskei Gáborné. A vállalati kapcsolat márpedig most egy komoly felsőoktatásival is kiegészül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szakképzési tanév rendje - Pölöskei Gáborné
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást