Nyitókép: Pixabay

Kiss Róbert Richard: a fokozódó hőség megfordítja a turizmus irányait is

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. július 28. 10:52
A turizmusra is hatással van a kánikula, sok turista az egyre melegebb nyarak miatt inkább észak felé veszi az irányt. A szakértő szerint azonban ez a tendencia egyelőre nem rendezi át a piacot, továbbra is a vízpartok és a tengerparti úti célok a legfelkapottabbak.

A hőhullámok idején növekszik a strandok forgalma, benépesülnek a vízparti területek, de a turisztikai adatok rávilágítanak arra is, hogy változnak az úti célok – mondta el Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő.

A 2019 előtti, vagy akár a 2000 körül jellemző adatokhoz képest megnőtt azok száma, akik az északi országok irányába indulnak nyaralni. Így például Skóciában vagy a skandináv területeken, Norvégiában, Svédországban az átlagos bővüléshez képest is nagyobb mértékben nőtt a turisták száma. Az InfoRádió Világszám című magazinjának szerkesztő-műsorvezetője szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy az északi országok leköröznék a nyáron közkedvelt mediterrán területeket, a hőség nem okoz versenyhátrányt.

"Franciaországba, Spanyolországba, Olaszországba olyan hatalmas tömegek érkeznek, hogy már a túlzott turizmus gondolata fogalmazódik meg sokakban. Néhány településen a helyiek tiltakoznak is emiatt, tehát egyelőre turisztikai visszaesésről a hőség miatt nincsen szó" – mondta az InfoRádióban Kiss Róbert Richard.

Felidézte: míg korábban évi 50 millió turistával vezetett Franciaország, manapság már 80-90 millió vendég látogat az országba. Utána Olaszország, Spanyolország szintén óriási, 70 milliós számokat produkál. Ez azt mutatja, hogy nem lehet jelentős nagyságrendű változásokra számítani az elkövetkezendő időszakban, de a tendencia kétségtelenül megjelent.

Az viszont érzékelhető a szakértő szerint, hogy

hamarabb indul az előszezon és kitolódik az utószezon, bár ez a családosokat nem igazán érinti.

Mint mondta, most sem azért nem mennek mondjuk szeptemberben rengetegen Görögországba, mert az árral lenne a problémájuk vagy mert nincsen elég meleg, hanem azért, mert már iskolába kell mennie a gyereknek. Mindemellett augusztusban egy kicsit a vállalati forgalom is lanyhul, az ebben a szektorban dolgozóknak is nyáron van ideje pihenni. Ez a két körülmény pedig valószínűleg nem változik meg gyökeresen.

Kiss Róbert Richard szerint viszont azok közül, akiket nem köt a nyári szünet, sokan átteszik őszre az utazást. Nemcsak a török riviéra népesül be, de a balatoni szezon sem ér már véget augusztus 20-án.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hőhullám, utazási szokások – Kiss Róbert Richárd
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást