Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megkezdődött a balatonfüredi Anna-bál - képek

Infostart
2024. július 27. 22:40
A 199. balatonfüredi Anna-bál szombati megnyitóján a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója két szóval, a hagyománnyal és a szépséggel jellemezte a rendezvényt

Biró Marcell hangsúlyozta: az elmúlt mintegy kétszáz évben több ezer bálozó élhette át az Anna-báli hagyományt.

Az Anna-bálok tradíciója is igazolja, hogy nekünk, magyaroknak van mire büszkének lennünk, van mit megőriznünk, van mit megvédenünk - jelentette ki.

Biró Marcell kiemelte: mindannyiunknak szerepe van abban, hogy megőrizzük az értékeket, amelyeket a rendezvény is megtestesít.

Magyarország az Anna-bállal nyugodtan bemutatkozhat a világnak: Magyarország a béke, a szabadság és a józan ész helye, és a kormány azon dolgozik, hogy ez így is maradjon - fogalmazott.

A 198. Anna-bál szépe, Dévényi Alíz érkezik a 199. Anna-bálra, a balatonfüredi Anna Grand Hotelbe 2024. július 27-én. MTI/Vasvári Tamás

Pávkovics Gábor (Fidesz-KDNP) Mohács polgármestere a két település közti hasonlóságokról beszélt. Mindketten vízparti települések, fesztiválvárosok, rendelkeznek hungarikumokkal és tagjai a Városok, Falvak Szövetségének - mondta.

Hozzátette: a két város közti kulturális testvérvárosi együttműködést biztosan tartalommal töltik meg, hiszen jövőre az Anna-bál lesz 200 éves, míg 2026-ban a mohácsi csata 500. évfordulójára emlékeznek.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere köszöntőjében felhívta a figyelmet az Anna-bál jövőre esedékes bicentenáriumára. Ugyanebben az évben ünneplik a városhoz "ezer szállal kötődő" Jókai Mór születésének kétszázadik évfordulóját.

A polgármester reményeit fejezte ki, hogy méltó módon tudják majd megünnepelni a két jubileumot.

A 199. Anna-bál megnyitója a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2024. július 27-én. MTI/Vasvári Tamás

Idén is az Anna-bálon adták át a Balatonfüred fejlesztésében és népszerűsítésében végzett kiemelkedő teljesítményért odaítélt Kiss Ernő-díjat, amelyet Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek tulajdonosa kapott.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére.

Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg majdani férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi vértanúja lett. Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért.