Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely: üzemanyaghiány léphet fel, de pánikra nincs ok

Infostart
2024. július 26. 09:07
Három napon belül meg kell kezdeni az egyeztetéseket Ukrajnával az uniónak az olajszállítások ügyében – derült ki a Kormányinfón, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt a várható következményekről, az ellátásbiztonság helyzetéről is.
2024.07.26. 09:07

Kezdünk!

A péntek reggel 9 órára meghirdetett Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő és Bóka János európai ügyekért felelős miniszter tartja. Tartson velünk percről percre!

2024.07.26. 09:10

Háború és következményei - "zsarolják Magyarországot"

Gulyás Gergely: ez minden kormányülésnek témát ad, de újabb nehézséggel szembesülünk, amely annak következménye, hogy Ukrajna a kőolajszállítás leállításával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát. Azt a két országot zsarolja Ukrajna, amely következetesen kiáll a béketárgyalások és a fegyverszünet mellett. Pedig a Lukoil orosz vállalat semmilyen szankciós listán nem szerepel. Ez méltánytalan Magyarországgal szemben, de ellentétes a szerződésekkel is. Százhalombatta orosz olajat tud finomítani, a gyors átállás nem lehetséges. Ukrajna közben az unióhoz és a NATO-hoz akar csatlakozni, érthetetlen, hogy zsarol. Így energiahiány és üzemanyaghiány léphet fel. Ukrajna miközben ezt teszi, Magyarországról szerzi be elektromos áramának 40 százalékát csövön át, gázolajat csak tőlünk kap Ukrajna. Magyarország menedéket küld ukrán menekülteknek, és történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre. Felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy tartassa be a szerződéseket.

2024.07.26. 09:14

"Három napon belül"

Bóka János: három napon meg kell kezdenie az energiaügyi konzultációt az EB-nek Ukrajnával. Ezen kívül meg kell vizsgálni a szabályok betartását, amennyiben ez nem történik meg, Magyarország saját hatáskörben fog intézkedni.

2024.07.26. 09:16

Megállapodások Brüsszellel

Gulyás Gergely: Pintér Sándor és Bóka János mandátumot kapott tárgyalásokra az EU-val az Európai Bíróság ítéletével kapcsolatban, bízunk a megállapodásban. Magyarország eleget tesz schengeni kötelezettségeinek, brüsszeli segítség nélkül védtük az EU határait, és az EU még meg is büntet minket eközben. Magyarország területét mi így is minden eszközzel megvédjük, de azt nem tudjuk garantálni, hogy ne jelenjenek meg migránsok ezrei, tízezrei Ausztriában vagy nyugatabbra.

2024.07.26. 09:17

EU-s elnökségünk aktualitásai

Bóka János: a Tanács soros elnöksége első szakasza lezárult, jövő hétfőn lesz egy nyári szünet előtti évzáró a Parlamentben, az Európai Bizottság képviselői vesznek részt rajta. Szeptember elején folytatódik a munka. 30 eseményen eddig 800 delegáció vett részt, az elnökség arculati elemeivel díszítettük a nyitányt Brüsszelben, a magyar államfő is részt vett, Moholy-Nagy László vizuális világát idéztük és holografikus vetítést alkalmazva mutattuk be a magyar feltalálók remekeit, a Rubik-kocka segítségül hívásával. Foglalkoztunk azzal is, hogy hogyan állnak a tagállamok a 2030-ig vállalt klímacélok elérésével. A belügyminiszterek megvitatták a politikai prioritásokat, ez az egész ciklus egyik legfontosabb kérdése a következő 5 évre. Más területek miniszterei is találkoztak már informális keretek között, formális keretek között az agrár- és pénzügyminiszterek találkoztak, beszéltek a túlzottdeficit-eljárásokról. Az EU vezetésének számos testülete Magyarországra látogatott már, például a bevándorlásügyi vezetés Szegeden és a déli határon járt. A kohéziós főigazgatók is jártak Magyarországon, de szervátültetési konferencia és sportügyi tanácskozás is volt. Adóügyi munkacsoportülésre is sor került.

2024.07.26. 09:24

Az EU-s elnökség eddigi eredményei

Bóka János: az Európai Parlamenttel való egyeztetéssel véglegesül az új költségvetés. November 8-án Európai Tanács-ülés lesz, ezen fogadjuk el az európai versenyképességi paktumot.

2024.07.26. 09:26

Családtámogatások

Vitályos Eszter: őstermelők és speciális adózók lakáshitelhez jutását meg fogjuk könnyíteni, az ő adóügyi helyzetük nem egyszerű. Az egyszerűsítés jegyében a kormány lehetővé teszi, hogy bevételük legalább 50 százalékát beszámíthassák jövedelemként, és csak egy év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni.

2024.07.26. 09:28

Ponthatárok - 90 334 felvett

Vitályos Eszter: 4 felvételizőből 3 felvételt nyert, 10 felvételizőből 8 fő államilag támogatott képzésen kezdheti meg tanulmányait, 90 334 felvett hallgató volt idén, ez második éve növekszik. Ezüstérmes a pedagógusképzés, 12 759 fő. Ez 2002-nél bő 3 ezerrel több. Növekedés van a felvett természettudományos tanárjelölteknél. Minden 5. felvett 30 év feletti. Minden második egyetemista vidéki egyetemre nyert felvételt. Július 30. és augusztus 7. között pótfelvételi lesz, köszönetet mondunk az eljárásban résztvevőknek, tanároknak, szülőknek. Az info@oh,gov.hu és a felveteli.eljaras@oh.gov.hu címeken lehet még érdeklődni, információhoz jutni.

2024.07.26. 09:31

Olimpia

Vitályos Eszter: 181 sportoló van ott Magyarországról, ez komoly erő. Köszönjük az edzők és a felkészítők munkáját. Szurkoljunk együtt a sportolókért!

2024.07.26. 09:31

Kérdések...

...válaszok.

2024.07.26. 09:32

Orosz kőolaj: Brüsszel nem siet a tagállamok védelmére. Mi történik?

Gulyás Gergely: számtalan csalódás ellenére is többet vártunk az uniós intézményektől és a Bizottságtól. A tartalékok magas szintje azonban nem eredményez akut ellátási problémát. Ukrajna vonatkozásában Stockholm-szindrómát tapasztalunk az unióban. Az EU-n belül nem érhet két országot joghátrány, mert a béke mellett áll ki és fegyverszünetet sürget.

2024.07.26. 09:33

Egyeztethetett Brüsszel Ukrajna Brüsszellel a zsarolás előtt?

Gulyás Gergely: nem tudok ilyet állítani, mert nem tudom bizonyítani, de mutatnak erre jelek.

2024.07.26. 09:35

Miért akarhatják elszigetelni a Patrióták Európáért frakciót az EP-ben?

Gulyás Gergely: megszegtek egy szabályt, hiányzik a politikai kultúra az EU-ban, az ellenzéknek is járnak bizottsági tisztségek, ez még Magyarországon is rendben van, Brüsszelben nincs.

2024.07.26. 09:37

Büntetővám a kínai biodízelre? Az unió nem tett le még mindig a 2035-ös e-autóvásárlási célról...

Bóka János: a tagállamok között nagyon komoly vita zajlik, hogy mi áll az EU érdekében, a protekcionista politika, amely alapján meg kell szakítani a kapcsolatot Kínával, avagy a zöld átmenet mentén az európai ipar megerősítésén dolgozik. De ha az európai célkitűzések nem valósulnak meg, illuzórikussá válnak a célkitűzések.

2024.07.26. 09:37

Lesz-e még családtámogatási intézkedés?

Vitályos Eszter: nincs az asztalon javaslat.

2024.07.26. 09:39

Mit lehet tenni az Európai Unió Bírósága ítéletével szemben?

Bóka János: kaptunk egy határozatot, határidőig végre kell hajtani az ítéletet. Viszont konzultáció kezdődik szeptembertől az ügyben. A magyar kormány pozícióját viszont meghatározza a magyar emberek akarata, illetve az Alaptörvény és annak rendelkezései is. Az EU nem járult hozzá a határvédelmi költségekhez. Nyilván abban az esetben, ha az EU azt várja, hogy bírságot fizessünk, mert a határunkat védjük, ennek következményei lesznek, ez nem áll összhangban az EU érdekeivel. Egyeztetésekre van szükség.

2024.07.26. 09:42

Mik a megoldási lehetőségek az ukrán zsarolás ügyében?

Gulyás Gergely: egyrészt Ukrajnának be kell látnia, hogy Ukrajna nem teheti meg. A másik, hogy az Európai Bizottság úgy ítél, hogy jogszerűtlen, ezzel lesz a segítségünkre. Az uniós tagállamok nagy része egyébként áll vitában a kérdésben, mivel ők is vesznek orosz kőolajat, tehát ez az eljárásrend nem vezet sehová. Olcsó orosz nyersanyaghoz juthat Európa. De nekünk, Szlovákiának és Csehországnak mentességünk lett azért, mert speciális a helyzetünk. Ezt mindenkinek be kell látnia.

2024.07.26. 09:43

Mi a véleménye a Tisza Párt alelnökének ujjletörős nyilatkozatáról?

Gulyás Gergely: valaki ilyen kijelentéssel távozik a közéletből, valaki ilyennel lép be. A választások előtt azt tudtuk, hogy Magyar Péter nem veszi fel a mandátumot az EP-ben, és nem számoltak be egy alelnökről, aztán minden máshogy lett.

2024.07.26. 09:46

A Néppártnak tett hűségesküt Magyar Péter. Mit szól ehhez?

Gulyás Gergely: aki ilyen közösséghez akar csatlakozni, amely elveszi a pénzt a magyar tanároktól, családoktól, annak sok sikert kívánunk.

2024.07.26. 09:48

Lukoil-ügy: mi a kormány következő konkrét lépése? Nem tudnak érvényt szerezni a beadványnak.

Bóka János: összehívtuk a kereskedelempolitikai bizottságot, tájékoztattuk a bizottságot a kialakult helyzetről. Így lehet majd olyan döntést hozni, amely a viszonyoknak és a szerződéseknek megfelel. Azt bárjuk az Európai Bizottságtól, hogy a társulási megállapodásnak érvényt fog szerezni. Azt nehéz látni, hogy miért az Ukrajna érdeke, hogy diszkriminatív intézkedéseket hozzon. Most egy háromnapos határidő van az Európai Bizottság döntésétől kezdődően.

2024.07.26. 09:51

Menekültügyi bírság: napi egymillió eurós. Megkezdi-e a kormány a fizetést? Orbán Viktor azt mondta, keresik a jogi megoldásokat.

Gulyás Gergely: a miniszterelnök is azt mondta, amit én is, a jogi helyzet világos, az ítélet meghozatalától számít a büntetés. Az ítélet végrehajtásánál csak technikai kérdés, hogy fizetünk-e vagy levonják. A kérdés tehát technikai. Felszólítanak, aztán levonják, ha nem fizetünk. A felszólítás megtörtént, szeptembertől lesz levonás, ha nem teszünk eleget. Valakinek ezt a pénzt meg kell fizetni. Vannak olyan különadók, amiről lehet látni, hogy máshogy is alakulhatott volna. A Bizottsággal van egy párbeszéd, elvi lehetőség van a sikerre, de nagyon nem vagyok bizakodó. Mindenki elevenítse fel a 2015-ös képeket, mennek majd tovább a migránsok Ausztriába, Németországba...

2024.07.26. 09:55

Lukoil-ügy: a magyar kormány nem járul hozzá az ukrán békekerethez, amíg ez az ügy zajlik. Mi lesz ennek az eredménye?

Bóka János: Magyarország mindig azon az állásponton volt, hogy az integrációs folyamat érdemalapú. Ukrajnának meg kell felelnie a rá vonatkozó szabályoknak, az ígéreteket pedig be kell tartania. A csatlakozási folyamatban az EU jelenleg a megfelelést vizsgálja, decemberben lesz jelentéstétel, onnantól lehet vizsgálni, hogy melyek a következő lépések.

2024.07.26. 09:57

Miért titkolta a kormány az egymilliárd dolláros kínai hitelt?

Gulyás Gergely: ezekről a Pénzügyminisztériumnak szükséges teljes körű tájékoztatást adni. Infrastrukturális a cél. Normális, hogy hitelezés zajlik, mi adtunk róla tájékoztatást. Mi annak örülünk, ha minél több lábon állunk. Az államadósság-szabályt pedig évről évre igyekszünk betartani, ha nincs válsághelyzet. A kamatról is a PM tájékoztat.

2024.07.26. 10:00

Felvételi: 30 százalék sérelmezte, hogy rosszul számolták ki a pontjaikat, volt, akinek 0 pontot írtak be valamire, volt, aki mást kapott, mint ami az eredményjelzőn volt. Milyen jogorvoslat lehetséges? Lehetséges-e újraszámolás? Bekerülhet, aki kikerül, kikerülhet, aki bekerül?

Vitályos Eszter: 30 százalékról nem tudunk, de arról igen, hogy voltak anomáliák. Az Oktatási Hivatal várja ezeket a megkereséseket. Megadtam két ímélcímet. Az Oktatási Hivatal egyedileg vizsgálja meg a panaszokat. Ezt követően döntenek a hallgatók ügyében. Ez mostantól él.
Gulyás Gergely: olyan nem fordulhat elő, hogy valakit felvettek, aztán mégsem. Minden egyetem maga felelőssége, hogy a pontokat átláthatóan, jól vizsgálja.

2024.07.26. 10:04

Mit tesznek a repülőtéri késések ügyében?

Gulyás Gergely: A fogyasztóvédelem indítson eljárásokat, és szülessenek döntések a lehető legrövidebb időn belül. Minden egyes nagyobb járatkésés esetén fizessenek a légitársaságok. Jelenleg a nyereség növelése érdekében olyan menetrendet állítanak össze, ami nem tartható. A bírság kell visszatartó erő lesz.

2024.07.26. 10:05

Hogyan kerülhet több magyar termék a polcokra?

Gulyás Gergely: Közvetlenül a termelőtől kell vásárolni, ennek érdekében sok lépést tett a kormány.

2024.07.26. 10:10

Gondot okoz-e, hogy az informális üléseket bojkottálják?

Bóka János: ez az elnökségi tevékenység sikerességét nem befolyásolja. Olyan kérdéseket akarunk megbeszélni, amely egész Európát érinti. Az a fontos, hogy megfelelő kompetenciával és politikai felhatalmazással érkezzenek a résztvevők. A bizottsági jelenlétnek a sikerességhez nincs köze.

2024.07.26. 10:11

Folytatódik-e Orbán Viktor békemissziója?

Gulyás Gergely: a magyar miniszterelnöknek nemcsak joga, hanem morális értelemben kötelezettsége is tárgyalni a békéről. Ennek nincs köze a soros elnökséghez. Azokkal az államokkal vette fel a kapcsolatot, akik érdemben a békéért tenni tudnak, ez az Európai Unió, Kína és az Egyesült Államok, valamint a két háborús fél.

2024.07.26. 10:17

A közúti bírságok összegének megduplázása összefügg-e az uniós bírsággal?

Gulyás Gergely: nincs semmi összefüggés. Megnéztük, hogy mikor emelkedtek utoljára. a közúti bírságok, és mivel régen, ezért aktuális lett. Képesek vagyunk arra, hogy ne a magyar adófizetők fizessék meg ezt az uniós bírságot.

2024.07.26. 10:21

A Lukoil után a többi orosz szállítót is letilt Ukrajna értesülések szerint. Fel van készülve erre Magyarország?

Gulyás Gergely: már a háború előtt is sokat tettünk annak érdekében, hogy jelentős tárolókapacitásunk legyen. Az unióban az egyik legnagyobb tartalékunk nekünk van, de egyelőre a vezeték működik, de mindenre fel vagyunk készülve. Ukrajnának is érdeke, hogy a jelenlegi helyzet maradjon.

2024.07.26. 10:23

Miért a kínai hitelt választotta a kormány? Nincs uniós forrás?

Gulyás Gergely: az uniós források lehívása jó ütemben zajlik. Az a jó, ha kiegyensúlyozottak az ország gazdasági kapcsolatai.

2024.07.26. 10:25

Hogyan lehet kimaradni a migrációs paktumból?

Gulyás Gergely: a paktum úgy bukott meg, hogy működésbe sem lépett, bár vannak olyan részei, amelyek előremutatóak. Ez a paktum működésképtelen. A menekültek nem maradnak abban az országban, ahová kisorsolják őket. Magyarország senkit sem fog átvenni, még akkor sem, ha fizetni kell érte. Donald Trump hatalomra jutása érdemben nem befolyásolja majd az európai migrációs helyzetet.

2024.07.26. 10:29

Hol lesz az informális külügyi tanácsülés?

Bóka János: 13 tagállam ragaszkodik Budapesthez, 5 ellenzi, 8-nak nincs véleménye. Ha a magyar kormányt megkérdezik, akkor már többséget kapott volna a budapesti rendezés.

2024.07.26. 10:29

Mivel zsarolja Magyarországot Ukrajna?

Gulyás Gergely: azzal, hogy hagyjon fel a békepárti politikával.

2024.07.26. 10:31

Kitől vásárol most a Mol?

Gulyás Gergely: ugyanazoktól, mint eddig. Ha a Lukoil nem szállít, akkor később ez gondot okozhat, de egyelőre jelentős tartalékok is vannak. Érdemes várni egy-két hetet, hogy gondot okoz-e, de szeptemberig a tartalékok biztosítottak.

2024.07.26. 10:32

Ki lesz az uniós biztosjelölt?

Bóka János: a bizottsági felkérés megjött, augusztus végéig kell a miniszterelnöknek jelölnie.

2024.07.26. 10:33

A költségvetés továbbra is az amerikai elnökválasztás után készítik el?

Gulyás Gergely: igen, november közepén nyújtjuk be, és decemberben fogadhatja el az Országgyűlés. A hiánycsökkentési intézkedések ezzel nem függenek össze, ha ezt tudjuk tartani, akkor 2026-ra 2,9 százalékra csökkenhet a hiány.

2024.07.26. 10:36

Mit szólnak, hogy mélyponton a születések száma? Min kellene változtatni?

Vitályos Eszter: a jelenlegi családtámogatási rendszer nélkül egy győrnyi ember hiányozna Magyarországon. Az elmúlt évek válságai befolyásolták a gyermekvállalási hajlandóságot, de dolgozik a kormány újabb támogatási formákon.

2024.07.26. 10:42

Mit tesz a kormány az ukrán kőolajtilalom ellen?

Gulyás Gergely: fel fog lépni a kormány az ukrán zsarolás ellen, hogy visszaállítsa az ellátásbiztonságot.

2024.07.26. 10:43

Milyen kondíciókkal vették fel a kínai hitelt?

Gulyás Gergely: a legfontosabb adatokat a Pénzügyminisztérium közölheti a szerződés alapján. A jogállamisági viták ellenére Magyarország hívta le a legtöbb uniós forrást, ezért téves az a feltételezés, hogy az uniós pénzek hiánya miatt volt szükség a kínai hitelre. A kondícióit ítélve a kínai hitel nem jobb, de szabadon felhasználható, ellentétben a célhoz rendelt uniós hitelekkel.

2024.07.26. 10:49

Tényleg Európa legjobb egészségügyi ellátása a magyar?

Gulyás Gergely: az elmaradt műtétek száma egy százalék alatt van. A problémák részben meghibásodásból fakadnak, ezeket cserélik, másrészt a 38-40 fokra nincs felkészülve a hálózat. Rendkívüli megoldásokra van szükség ilyenkor. A lehető leghamarabb az elmaradt műtéteket be kell pótolni.

2024.07.26. 10:51

Miért engedték ki a börtönből az embercsempészeket?

Gulyás Gergely: nem kell őket kiengedni, megteszi ezt az Európai Bizottság. Magyar embercsempészeket nem engedünk ki, de külföldi embercsempészeket a magyar adófizetők pénzén őrizni nem jó.

2024.07.26. 10:54

Mekkora a Lukoil-szállítás aránya?

Gulyás Gergely: valamivel kevesebb, mint a fele, de pontosan a Mol tudja. Más partnerektől csak akkor lehet vásárolni, ha van felesleg, és az is kérdés, hogy milyen áron. Bóka János: Ukrajnáénak nemzetközi jogi kötelezettsége átengedni ezeket a szállítmányokat.

2024.07.26. 10:54

Mi lesz a békemisszió folytatása?

Gulyás Gergely: azokkal a partnerekkel már tárgyalt a miniszterelnök, akik érdemben hozzá tudnak járulni a békéhez.

2024.07.26. 10:55

Lesz-e további hitelfelvétel?

Gulyás Gergely: az állam a gazdálkodásában hiteleket vesz fel és törleszt. Folyamatosan vesz fel hitelt, ha szükség, akkor jó feltételekkel bárhonnan vehet fel kölcsönt.

2024.07.26. 10:57

A különadókat azért tartották fenn, hogy ki tudják fizetni az uniós bírságot?

Gulyás Gergely: egy különadó volt, amelyet csökkentettünk volna, de így fenntartottuk, és ebből fedezhető a bírság.

2024.07.26. 10:58

Lesz-e fellépés a repülők után a vonatok késése miatt?

Gulyás Gergely: ez egy vis maior helyzet, a hőhullám miatt voltak jelentősebb kiesések, ha lejjebb megy a hőmérséklet, normalizálódik a helyzet. Egészen más a késések oka, mint a repülők esetében.

2024.07.26. 10:59

Mekkora károkat okozott a gazdaságban a hőség?

Gulyás Gergely: számok még nincsenek, csak a mezőgazdaságban vannak erre már adatok.

2024.07.26. 11:00

Milyen biztosi portfóliót kaphat Magyarország?

Bóka János: a bizottság elnöke egyeztet erről a jelölttel és az adott tagállamban. Ebben elvileg nem játszhatnak szerepet politikai kérdések.

2024.07.26. 11:01

Uniós jogot sértett Orbán Viktor moszkvai látogatása?

Bóka János: téves a Financial Times értelmezése, de nem árulhatom el, hogy milyen döntés született erről.