Nyitókép: Unsplash.com

Szakértő: nem a Balaton magas hőmérséklete jelenti most a legnagyobb veszélyt

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. július 23. 06:13
30 Celsius-fokos a Balaton vize. Ez most még még nem okoz gondot a tó élővilágának, de később baj lehet belőle – mondta az InfoRádióban Boros Gergely, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

A Balaton egyes régiói között van némi eltérés, értelemszerűen a sekélyebb részek gyorsabban melegszenek és magasabbra szökik fel a vízhőmérséklet, míg a mélyebb területeken ez kevésbé érvényesül, de általánosan az mondható, hogy jelenleg a tó vize 28-30 Celsius-fok körüli, amit a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet mérései is megerősítenek. Bár a korábbi évek hasonló időszakban volt már példa „igen magas” vízhőmérsékletekre, a mostani egyértelműen szokatlanul magasnak számít – mondta az InfoRádióban Boros Gergely.

Jó hír viszont, hogy egyelőre úgy tűnik, hogy ennek következtében egyelőre semmilyen extrém körülmény nem alakult ki az élővilágra nézve, így például nem tapasztalni szokatlan algaburjánzást, sőt, olyan algaösszetétel sem alakult ki, amely aggodalomra adhatna okot. Ezen felül halpusztulásról vagy egyéb rendkívül eseményről sem érkezett jelentés a kutatóintézethez.

Mindazonáltal lehetnek problémák. Jelenleg még azon a határon belül vagyunk, amit a balatoni halállomány tolerálni képes, de a vízhőmérséklet emelkedésével az oxigén vízben való oldódásának a képessége csökken, ami az élőlények szervezetét megviseli, és egy bizonyos hőmérséklet fölött a táplálkozási hajlandóságuk is csökken.

A szakember elmondása szerint nem is annyira a vízhőmérséklet magas értékével van a gond, hanem a hosszú szélcsendes időszakokkal, mert a Balaton vízének az időszakos átkeveredése elengedhetetlen ahhoz, hogy az alsóbb vízrétegekbe – az üledék, hétköznapi nevén az iszap környékére – oxigénben gazdag víz jusson. Ennek a hiánya tápanyag-felszabadulást idézhet elő az üledékből, amitől be tud indulni az algák tömegburjánzása – magyarázta Boros Gergely.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szakértő: szokatlanul meleg a Balaton, de nem ez a legnagyobb baj
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást