Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Borzasztó a helyzet a Balatonon, nagy bajban a horgászok

Infostart
2024. július 23. 05:36
A csónakkikötőhelyek többszörösére lenne igény a Balatonnál, miközben a horgászatra alkalmas szabad partszakaszok száma folyamatosan csökken.

Múlt pénteken adták át Balatonudvari csónakkikötőjét, amely mintegy 100 millió forint ráfordítással újult meg. A csónakkikötők létesítése, bővítése azért is kulcskérdés, mert a horgászturizmust leginkább korlátozó tényező a horgászatra alkalmas szabad partszakaszok csökkenő száma. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az economx.hu megkeresésére azt közölte, hogy pontos statisztika nincsen arról, hány csónak található a tavon jelenleg. 4159 darab éves csónakos területi jegyet adtak el a horgászoknak a tavalyi évben, illetve további 4936 darab csónakos időszaki területi jegyet (ezek 24 és 72 órás, valamint 10 napos jegyek).

A társaság becslése szerint csaknem ötezer csónak lehet a Balatonon, amelyekkel rendszeresen vagy alkalomszerűen horgásznak, ezért az engedélyes csónakkikötőhelyek többszörösére lenne igény.

Németh Zsolt, a Balatonudvari Öböl Csónakos Egyesület elnöke közölte, vitorláskikötőben állhat csónak is, csakhogy ezért olyan árat kérnek, amely megegyezik a vitorláshelyekért kért díjakkal, ami évi több százezer forintos terhet jelentene. Az elnök szerint a jelenlegi, részben nyugdíjas csónakos/horgászközösség túlnyomó része ezt nem tudja megfizetni, és ezért kiszorul a kikötőkből.

Kővári Tibor, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének (BHSZ) elnökhelyettese a portálnak arról beszélt, hogy a horgászturizmushoz hozzátartozik a Balatonhoz való hozzáférés is, aminek lehetősége nagyon beszűkült, mert a partokat lezárták, a rendszerváltás után a vállalati, szakszervezeti, állami területek magánkézbe kerültek, a horgászokat pedig előbb-utóbb mindenhonnan kiszorították, mivel a vitorlás sokkal nagyobb hasznot hoz, mint egy csónakkikötő.

A BHSZ szerint a Balatonra hat darab 300-400 férőhelyes csónakkikötőre lenne szükség, hasonlókra, mint a Velencei-tónál. A keleti medencében kettő, a nyugati medencében pedig négyre lenne szükség arányosan elhelyezve. Kővári Tibor szerint rendet kelleni tenni már a Balatonon, amihez nagy összefogásra lenne szükség a MOHOSZ, a halgazdálkodás, az önkormányzatok, a Balaton Fejlesztési Tanács és a horgászok között, ebben az esetben lehetne kialakítani a megfelelő mennyiségű csónakkikötőt.