Nyitókép: krungchingpixs / Getty Images

Jön az enyhülés: kicsit hűvösebb, borult nap elé nézünk - időjárás-jelentés

Infostart / MTI
2024. július 20. 07:00
Egyre többfelé megnövekszik a felhőzet és záporok zivatarok is kialakulhatnak. A hőmérséklet ennek megfelelően már egészen elviselhető kezd majd lenni.

Időjárási helyzet Európában:

Változékony, többfelé záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárást okoz az északi, északkeleti tájakon a Skandinávia felett örvénylő ciklon.

Eközben Európa nagyobb részén egy kiterjedt anticiklon hatására napos, többnyire csapadékmentes az idő, csak lokálisan fordulnak elő záporok, zivatarok.

Tombol a nyár kontinensünkön, mindössze Északnyugat-Európában akadnak 25 fok alatti csúcsértékek. A Balkán-félszigeten és a Földközi-tenger partvidékén 40 fok feletti maximumok is előfordulnak.

A Kárpát-medence időjárását a korábban említett anticiklon alakítja, szombatra azonban a közelünkben egy ciklon képződik, amelynek hatására az ország nagy részén mérséklődik vagy meg is szűnik a hőség.

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

Napközben a keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű, utóbbin akár tartósan borult tájak is lehetnek. Elszórtan valószínű eső, zápor, nyugaton és délen néhol zivatar is előfordulhat. Keleten, északkeleten legkisebb a csapadék esélye.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 27 és 34 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon 25 fok alatt maradhat a hőmérséklet.