Nyitókép: EThamPhoto/Getty Images

Emberbarát lakhatási rendszer kialakításáért fogott össze két szeretetszolgálat

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. július 20. 20:09
Már mintegy hatezer ingatlannal és több mint húszezer ügyféllel rendelkezik Magyarország legnagyobb szociális és krízishelyzeti lakhatást biztosító szervezete, az MR Lakásalap. A szervezet fontosnak tartja a lakhatás minőségét is, amivel szemléletváltást is szeretnének elérni az ingatlanpiacon.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat által alapított MR Lakásalap a lakhatási válságba került családok otthonteremtését segíti. A szociális bérlakásokkal kapcsolatos attitűdöt azonban szeretnék átkeretezni – fogalmazott az InfoRádióban Major Gábor ügyvezető.

"Kisebb vásárlóerővel vagy megélhetési nehézségekkel küzdő családoknak is szeretnénk megoldásokat biztosítani. A társadalom szélesebb szegmensei számára próbálunk olyan megoldásokat kialakítani, ami egy kicsit a piactól elszakad, a piac hullámzásait tompítottan követi csak le, és az átlag piacnál is sokkal stabilabb, kiszámíthatóbb szerződéses szolgáltatási környezetet tud biztosítani" – mondta.

A Nemzeti Eszközkezelőtől a Lakásalaphoz átkerült lakások bérleti díja 17 ezer forint körüli, de a többi ingatlan esetében is úgy kalkulálnak, hogy

rezsivel együtt 35 százaléknál többet ne emésszen fel a család bevételéből.

Ha pedig valakinek fizetési nehézségei adódnak, nem engedik el a kezét, segítenek megoldást találni.

Lutár Balázs, az MR Lakásalap másik ügyvezetője kiemelte, azért, mert a közösségi lakhatás kedvezményezettje egy szociális célcsoport, nem jelenti azt, hogy sérülhet a lakhatás minősége. A piacon nem általános, hogy biztonságos és az életvédelmi szempontokat maximálisan figyelembe vevő ingatlant adjanak bérbe, ezért elvégzik azokat az előzetes vizsgálatokat, amelyek szükségesek az ingatlan villamosbiztonságához, de ellenőrzik a kéményeket és a gázkészülékeket is.

A tavalyi év legnagyobb kihívása a pandémia idején indított fizetési moratórium feloldása volt, több mint 1300 család törlesztését kellett átütemezniük. Sokan több éves részletfizetési lehetőséget kaptak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
MR Lakásalap
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást