Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Riasztó esetszámokról beszél Győrfi Pál

Infostart
2024. július 19. 13:27
Diktáljuk egymásba a vizet, akkor is, ha nem vagyunk szomjasak. De leginkább vizet - kérleli a lakosságot a mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a hirado.hu portálnak azt mondta, hőség idején – ismert, vasárnapig másodfokú hőségriasztás van érvényben – nyomatékosan oda kell figyelni az idősekre és a gyerekekre, nem kevésbé a súlyos betegséggel élőkre.

A riasztások száma – figyelem ide vagy oda – viszont igen magas rosszullétekhez.

„Normális esetben egy átlagos napon olyan 3500-szor hívnak mentőt Magyarországon. Ez a szám már önmagában is magas érték, de ez most még tovább nőtt, és mostanra elértük a 4500 körüli esetszámot. A hétfő kritikus nap volt, mert a 4600-at is megközelítette” – mondta.

A mentőszolgálatnak tehát 20-30 százalékkal több munkája van a hőségriadóban, mint egy átlagos időszakban; a portál kiszámolta, minden 20. másodpercben hívnak most mentőt Magyarországon. Győrfi Pál a mentőszolgálatnál töltött 40 év alatt csak a Covid idejéből emlékszik ilyen magas számra, a második és a harmadik hullám volt a legdurvább.

Kérte, hogy „diktáljuk egymásba a vizet”, mert az szükséges. Kerülendőnek nevezte a cukros és alkoholos italok fogyasztását, mert azok elvonják a vizet a szervezettől.