Nyitókép: Eric Yang/Getty Images

Hiába kérte a MÁV, hogy az emberek ne vonatozzanak a kánikulában

Infostart
2024. július 18. 12:19
A magyar vasutat alaposan megviselte a meleg, több ezer vonat késett, sok pedig el sem indult. De a távolsági buszok terhelése is megugrott.

Nem utaztak kevesebben a nagy melegben a MÁV-on, a vasutat viszont megviselte a nagy meleg: tíz nap alatt tízezernél is több járat késett, közel 500 pedig el sem indult - derült ki a vasúttársaság RTL Híradónak adott válaszaiból. De a Volánbusznál is előfordult olyan járat, amin a nagy melegben 30 százalékkal többen utaztak.

A hőségriadó első tíz napjában, a július 5-től 15-ig tartó időszakban több mint 35 ezer járat indult el a MÁV-nál, ezek több mint 70 százaléka közlekedett pontosan, vagy kevés késéssel.

Az elmúlt napokban sok vonattal közlekedő tapasztalhatott jelentős késéseket, amit sok esetben klíma nélküli szerelvényeken kellett a forróságban kivárni. Ennek kapcsán a MÁV vezérigazgató-helyettese azt mondta: nem véletlenül kérték, hogy aki teheti, halassza el az utazását.

A közlekedési vállalat jelezte azt is, hogy a régi szerelvények miatt rossz a helyzet a vonatokon. Azonban hiába a MÁV kérése, nem tapasztaltak jelentős utasszám-csökkenést. Az Eger és Balaton felé tartó járatokon ráadásul még 10-30 százalékos növekedést is tapasztaltak.

Az említett időszakban a MÁV járatainak 1,6 százaléka el sem indult, vagy pótolni kellett, amire a járatok szolgálatképtelensége miatt volt szükség.

Az elképesztő meleg pedig nemcsak a járműveknek okoz kihívást, de a magas sínhőmérséklet miatt a pályának is. De a forróság miatt megnyúlnak a felsővezetékek is, ráadásul a Balaton irányába tovább nehezíti a helyzetet, hogy a tó körüli vasútvonalakon (egy kisebb déli parti szakaszt leszámítva) egyvágányú pályán közlekednek a vonatok, és ha egy szerelvény meghibásodik, az láncreakciót vált ki.