Nyitókép: Getty Images/ AlesVeluscek

Meghosszabbították a hőségriadót, fontos változtatással

Infostart
2024. július 17. 16:01
Az eddigi intézkedés hatálya csütörtök éjfélig tartott.

Az országos tisztifőorvos – a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján – az ország egész területére vonatkozóan 2024. július 19-én (péntek) 00:00 órától 2024. július 21-én (vasárnap) 24:00 óráig fenntartja a hőségriasztást, azonban harmadfokról másodfokra módosítja – derült ki a katasztrófavédelem közleményéből.

Emlékeztetnek, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

A hőségriasztás július 7-i kezdete óta 317 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Az azóta leégett terület nagysága 3,2 millió négyzetméter.

A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A hőségriasztás kezdete óta 69 alkalommal riasztották a tűzoltókat ilyen okból kifolyólag.

Nem lehet elégszer ismételni: néhány percre se hagyjon senki gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

Piros figyelmeztetések, éjjel sem fog lehűlni a levegő

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. szerda éjfélig öt, csütörtök éjfélig pedig három vármegyére a hőség miatt. Jelezték: szerdán és csütörtökön is lehetnek néhol zivatarok.

Az alábbi térképen pirossal jelölt vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat (harmadfokú figyelmeztetés), a narancs színűekben (másodfokú figyelmeztetés) pedig 27 fok felett.

A HungaroMet Zrt. figyelmeztető előrejelzése szerint az Északi-középhegységben nagyobb területen és helyenként a Dunántúl nyugati felén is már 27 fok alatt alakulhat a napi középhőmérséklet, másutt viszont jellemzően meghaladja ezt az értéket. Azonban leginkább az Alföld déli és keleti részén 29 fokos középérték is várható még az országban.

Szerdán elsősorban a Duna vonalában és attól keletre akár nagyobb számban is kialakulhatnak zivatarok, valamint a késő délutáni, kora esti órákban kis eséllyel az Alpokaljára is besodródhat egy-egy cella. Ezekhez viharos széllökés, jégeső és intenzív csapadék társulhat, továbbá lokálisan felhőszakadás is előfordulhat, elsősorban az északi, északkeleti tájakon.

Éjszaka várhatóan csökkennek a zivatarok, de főként az Alföldön még hajnalban, reggel is előfordulhatnak. Csütörtök napközben leginkább a középső országrészben alakulhat ki, illetve a délkeleti, keleti határvidék fölé sodródhat be néhány, várhatóan nem heves zivatar.

Az UV-B sugárzás továbbra is nagyon magas az egész országban.