Nyitókép: Unsplash

Új helyen támadnak a flexes hatósági emberek a Balatonon

Infostart
2024. július 12. 06:13
Több tucat balatoni stégbejárót szabadítottak meg lezárt kapuiktól az elmúlt két hétben, főleg a déli parton, most a nyugati partszakasz következik.

A nyár elején a vízügy illegális építmények eltávolításába kezdett a Balaton keleti partjain, aminek köszönhetően látványosan kulturáltabbá vált a kőgát Balatonfűzfő és Balatonkenese között. Június utolsó hetében pedig felhívások jelentek meg dél-balatoni illegális stégkapukon, miszerint öt napja van a tulajdonosoknak az elbontásra, különben a vízügy teszi meg borsosabb áron, a tulajdonos költségén. Ahol a bejáróstégnek nincs engedélye, ott azt is elbontják, ahol az rendben van, onnan csak a kaput kell eltávolítani – írja a hirbalaton.hu.

A Balatonon tilos a közterületről vízbe vezető stégekre kaput, kerítést tenni, mégsem szereztek érvényt ennek a jogszabálynak hosszú éveken, sőt évtizedeken át. Az ilyen bejáróstégek lezárása főként a déli parton vált divattá.

A portál információi szerint a vízügy adott türelmi időt annak, aki kért. Továbbra is akad pár ellenálló, akiknél a vízügy teszi meg a szükséges lépéseket. Olyan is akadt, aki az utolsó pillanatig kivárt, hátha csak ijesztgetésről van szó, de az esetek túlnyomó többségében az érintettek maguk nyitották meg az eddig lezárt stégeiket.

Korábban a tó keleti része volt soron, várhatóan most, a déli part után a nyugati part következik. Első körben a szabálytalan kapukat kell lebontani, de a bejárások alkalmával nem kerülik el a hatóságok figyelmét a szabálytalanul létesített stégek sem.