Nyitókép: Zapp2Photo/Getty Images

Madár István: a másfél éves lejtmenet négy-öt évvel ezelőtti szintre tolta vissza az ipar teljesítményét

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. július 12. 19:26
A jármű- és elsősorban az akkumulátorgyártás gyenge teljesítménye húzta le a friss ipari termelési adatokat – mondta a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari ágak többségében csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásban. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján májusban az ipari kibocsátás 1,1 százalékkal kisebb volt az áprilisinál.

Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet az InfoRádióban, hogy harmadik egymást követő hónapban csökkent az ipari termelés volumene, és ez a ritka jelenség azt mutatja, hogy az ipari konjunktúra nagyon gyenge, és megerősödött a másfél éve tartó lejtmenet. A frissen közölt adatokból kiemelte azt, hogy milyen szerkezetben történt a visszaesés.

"Egyrészt a gyenge nyugati konjunktúra miatt az exportérzékeny ipari szektorunk nagy részére kiterjed ez a lassulás és visszaesés, és tovább nézhetjük azt, hogy a járműiparhoz kötődő ágazatok, kiemelten a járműgyártás, illetve a villamos berendezés gyártása, ami az akkumulátortermelést jelenti elsősorban, élen jár ebben a lehúzó hatásban" – mondta az elemző, és jelezte, hogy a 14 ipari ágazatból havi alapon mindössze négyben volt emelkedés és tízben visszaesés, de negyedéves alapon is csak öt ágazatban volt növekedés és kilencben visszaesés.

A leginkább szembeötlőnek az akkumulátorgyártás "szenvedését" nevezte, amely éves alapon 32 százalékkal esett vissza, de a havi változás egyetlen hónap alatt 18 százalékos, azaz az "eddig is meredeken eső villamosberendezés-gyártás teljesítménye májusban szabadesésben váltott". Ennek hátterében Madár István szerint az áll, hogy Nyugat-Európában gyenge a konjunktúra, és ezzel összefüggésben nagyon visszafogottan halad az elektromos autóra történő átállás, ez pedig az akkumulátorok iránti keresletet is folyamatosan csökkenti a beszállítói láncban.

Éves alapon az ipari termelés visszaesése májusban 4,9 százalékos volt. Az elemző emlékeztetett, hogy a Covid-válság előtti csúcs után jött egy nagyon rövid távú jelentős visszaesés, majd utána úgy tűnt, hogy folytatódhat az ipari teljesítmény növekedése, és 2022 közepén már 7 százalékkal magasabb szinten járt az ipar teljesítménye, de onnan olyan esés kezdődött, amely miatt ma már a 2019-es termelési csúcs alatt van az ipari termelés szintje. "Ez a másfél éves lejtmenet négy-öt évvel ezelőtti szintre tolta vissza az ipar teljesítményét" – magyarázta Madár István.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Madár István: a másfél éves lejtmenet négy-öt évvel ezelőtti szintre tolta vissza az ipar teljesítményét
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást