Nyitókép: Pexels

Halszálka a szemben: baj van a parkolással Pesten

Infostart
2024. július 12. 06:27
Újlipótvárosban végzett felmérés szerint a halszálkában parkoló autók csaknem 49 százaléka szabálytalanul parkol, de erről nem csak az autósok tehetnek.

Az Újlipótvárosért Egyesület felkérésére A járda a gyalogosoké csoport átfogó felmérést készített Belső-Újlipótvárosban még 2023. decemberében. A kutatás eredményéből kiderült, hogy a legtöbb gond a halszálkás parkolásnál van: az itt parkoló autósok csaknem 49 százaléka szabálytalanul parkol – olvasható a felmérésben. Csaknem minden második autós valamilyen irányba kilóg a parkolóhelyről – ez tipikusan a járdák rovására megy.

A probléma évtizedek óta ismert, a megoldás pedig a járdák gyalogosok részére történő visszaadása. Ezt a folyamatot a kerületi önkormányzat már elkezdte, ám a fennmaradó szakaszok ütemezése nem készült el: legkésőbb 2026 decemberéig minden érintett szakaszon meg kellene történnie a járdafelszabadításnak.

A belvárosi halszálkás parkolás az egyre nagyobb méretű autók miatt már komoly dillema, a parkolóhelyek mérete egyre kevesebb autónak elegendő, el kell dönteni, hogy a járdán vagy az úton közlekedőket akadályozzuk.

A szervezet Belső-Lipótvárosban 30 olyan utcaszakaszt talált, ahol a közútkezelő sem fizikai akadállyal, sem az előírt folytonos fehér vonallal nem jelzi a járdán parkolás határát. Ezeken a helyeken a KRESZ szerint egyáltalán nem lenne szabad a járdára parkolni, mégis évtizedek óta folyamatos a járdán parkolás, és az önkormányzat sem bünteti ezt.

A felmérés készítői szerint gondot okoz az is, hogy a kerületi önkormányzat jelenleg több ingyenes lakossági várakozási engedélyt ad ki Újlipótváros területén, mint ahány parkolóhely összesen rendelkezésre áll a városrészben. A Dráva utca–Váci út–Szent István körút–Duna által behatárolt városrészben 6503 közterületi parkolóhely található, míg ugyanerre a területre 2020-ban 9960, 2021-ben pedig 8300 ingyenes várakozási engedélyt adtak ki.