Nyitókép: Pixabay

Meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást a tisztifőorvos - a nap hírei

Infostart
2024. július 11. 22:22
A pénzügyminiszter szerint az év végére a hiány kedvezőbb lehet a tervezett 4,5 százaléknál. Az Egyesült Államok közepes hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket tervez Németországba telepíteni. Jövő csütörtökig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást a tisztifőorvos.

A pénzügyminiszter arra számít, hogy az év végére a hiány kedvezőbb lehet a tervezett 4,5 százaléknál. Varga Mihály az Indexnek adott interjújában azt mondta, hogy az idén 400 milliárd forint pluszbevételt vár a kormány különféle intézkedésekkel, mint például a multinacionális vállalatokra és pénzintézetekre kivetett védelmi hozzájárulással. Hozzátette: olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek nem fékezik és nem akadályozzák a növekedést.

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan - jelentette ki a szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után elmondta: a szerdán hozott döntések Ukrajna támogatásának növeléséről szólnak. A főtitkár hangsúlyozta: a NATO kezébe kerül Ukrajna nemzetközi biztonsági támogatásának összehangolása, amelyet Németországból irányítanak. Hozzátette az eszközök arra szolgálnak, hogy a háború lezárható legyen, a döntések nem teszik a szövetséget a konfliktus részesévé.

Míg a NATO szövetségesek élesen elutasítják a párbeszédet Oroszországgal, addig Izraelt a fél világ arra próbálja rábírni, hogy kezdjen tárgyalásokat a Hamasszal a gázai konfliktus rendezése érdekében – hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban. Szijjártó Péter a NATO-Ukrajna Tanács délutáni ülése után azt úgy vélte: Ukrajna csatlakozása a korábbi bővítésekkel szemben nem erősítené, hanem gyengítené a szövetséget.

Az Egyesült Államok közepes hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket tervez Németországba telepíteni. Olaf Scholz német kancellár az amerikai lépést az Oroszország felől érkező fenyegetéssel indokolta a washingtoni NATO-csúcstalálkozó margóján. Kiemelte: a nagyobb hatótávolságú fegyverrendszerek telepítését már tavaly belefoglalták Németország első nemzetbiztonsági stratégiájába. Az Egyesült Államok a hidegháború ideje óta először akar ismét olyan fegyverrendszereket telepíteni Németországba, amelyek elérhetik Oroszország területét.

A gazdasági-pénzügyi kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Észak-Macedónia miniszterelnökével Orbán Viktor kormányfő. A megbeszélésen elhangzott: Észak-Macedónia számít Magyarország támogatására az ország uniós integrációjának előmozdításában, valamint a gazdaság fejlesztésében.

Jövő csütörtökig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást a tisztifőorvos. A közlemény felhívja a figyelmet, hogy A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Az elhúzódó, az átlagosnál melegebb időjárás ugyanakkor bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

Vízhiány alakulhat ki több Pest vármegyei településen, ha tovább növekszik a fogyasztás a hőségben – figyelmeztet a Duna Menti Regionális Vízmű. A szolgáltató arra kéri az embereket, hogy takarékoskodjanak a vízzel, ne most locsoljanak és töltsék a medencét. Hozzátették: az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén, kénytelen lesz vízkorlátozás t kezdeményezni.

A hőség miatt éjszakára felfüggesztik a hétvégi kamionstopot. A közlekedési minisztérium közölte: szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között folytathatják útjukat a kamionok. A közlemény szerint A felforrósodott vezetőfülkében várakozás nem csupán egészségtelen, a továbbindulás után jelentősen ronthatná a hivatásos sofőrök koncentrációs képességét is.

Kereken 40 fokot mértek ma Kelebián, ez az új napi hőségrekord. Az eddigi csúcsot Szerep tartotta, 38,5 fokkal, azt az értéket 1922-ben mérték. Ma Budapesten is megdőlt a hőségrekord, Újpesten 38,5 fokig forrósodott a levegő. Ez 1 egész fokkal több, mint amit 1968-ban mértek.

Egyre nagyobb területen van aszály - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében. A felső 50 centis talajréteg országszerte egyre szárazabb, a legsúlyosabb aszályhelyzet jelenleg a Duna-Tisza közén, és Szentes-Orosháza-Hódmezővásárhely térségében van.

A Kúria megsemmisítette a Győri Törvényszék korábbi ítéletét a Fertő tó ügyében. A döntés értelmében a beruházónak kell bizonyítania, hogy a tevékenysége nem károsítja a természetet. A Greenpeace közleménye szerint a mostani ítélet más természetvédelmi ügyekben is irányadó lehet, ezzel túlmutat a Fertő tó ügyén. A Kúria egyebek mellett jogszabálysértőnek minősítette a törvényszéknek azt az indoklását, amely szerint ha a gazdasági érdek úgy kívánja, a védett fajok egy-egy egyedének elpusztítása megengedhető, hiszen ezzel a faj még nem pusztul ki.

Elhunyt Donáth László evangélikus lelkész, a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség parókus emeritusa. Az 1994-es országgyűlési választáson a Magyar Szocialista Párt győztes jelöltje volt Óbudán, majd a következő 3 választáson is megválasztották. 2006 és 2010 között az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságban, valamint 2002 és 2006 között a kulturális és sajtóbizottságban dolgozott. A volt országgyűlési képviselő 69 éves volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. július 11.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást