Nyitókép: Facebook/Vitézy Dávid

Lassan hátradőlhet Karácsony Gergely, itt vannak a legfrissebb adatok az újraszámlálásról

Infostart
2024. július 11. 07:05
Karácsony Gergely kismértékben növelte előnyét a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásának második napja után.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagja azt mondta a 444.hu-nak, hogy 16 kerület adatainak összesítése után Karácsony 200-250 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben.

Szerdán a legnagyobb változást a XIII. kerület 15-ös számú szavazóköre hozta. Az újraszámlálás után Karácsony így 134 szavazat előnyt szerzett a XIII. kerületben.

Csepelen fordított volt a helyzet, ott Vitézy körülbelül 20 szavazat előnyt szerzett Karácsonnyal szemben, miután több rá leadott szavazatot tévesen a főpolgármesterhez számoltak.

Zuglóban 30 olyan Karácsony-szavazatot találtak, amit korábban nem számoltak meg. Itt június 9-én azt jegyezték fel a szavazatszámlálók, hogy 31 szavazat hiányzik az egyik urnából, de most arra jutottak, hogy valójában csak 1 ilyen volt.

A többi kerületben is voltak apró változások, ám azok nagyjából kiegyenlítették egymást.

Vitézy szerda délután telefonon a 444-nek azt mondta, a kialakult helyzet jól mutatja, hogy szükség lenne az automatikus újraszámlálásra, ha a különbség 1 százalék alatti. Most 1200 szavazatot minősítettek át, ami jelentősnek mondható.

Csütörtökön tovább folytatódik a főpolgármester-választás végtelen története, az újraszámlálás harmadik napján a VIII., IX., X., XII., XV., XIX. és a XX. kerületekben nézik át újra a leadott szavazatokat. A jelenleg zajló folyamat ezzel ma délutánra le is zárul,

a hivatalos eredményt pénteken állapítják majd meg

- írja a telex.hu.

Az atv.hu viszont azt írja egy alkotmányjogász megkérdezése után, hogy "tekintve, hogy ez egy érvényes határozat lesz, ez megtámadható lesz." Szentpéteri Nagy Richárd szerint mivel a döntést a Nemzeti Választási Bizottság hozza, az eredmény ellen újabb jogorvoslatot a Kúriától lehet kérni.