Nyitókép: Időkép

Így néz ki a hőzivatar - videó

Infostart
2024. július 11. 17:21
Rövid, de intenzív légzuhatag okozott károkat Kakucson és Inárcson szerdán.

Heves hőzivatar alakult ki szerda késő délután a fővárostól délkeletre, Inárcs és Kakucs térségében. A zivatar rövid ideig tartó, de intenzív légzuhataggal tombolt, melyben közel orkán erejű széllökések is előfordultak. A HungaroMet mérései szerint Kakucson 111 kilométer/órás széllökés is előfordult - írja az Időkép.

A vihar tombolásáról készült videókon látható, ahogy a szélvihar könnyű szerrel repíti el az udvaron lévő kisebb-nagyobb tárgyakat.

Több nagyobb fát is kitört a vihar munkát adva a tűzoltóknak is. A felhőszakadásba jégszemek is vegyültek, melyek mérete borsó, kisebb meggy nagyságúak voltak.

A légzuhatag, más néven mikroburst, egy rendkívül intenzív, de viszonylag rövid ideig tartó légáramlás, amely lefelé irányul egy zivatarfelhőből. Amikor a lehulló levegő eléri a földet, minden irányba szétterjed, és hirtelen, erős, olykor orkán erejű széllökéseket eredményezhet. Ezek a szélrohamok jelentős károkat okozhatnak, például fákat dönthetnek ki, épületeket rongálhatnak meg, és veszélyeztethetik a légi közlekedést is. A légzuhatagok általában csak néhány percig tartanak, de intenzitásuk miatt komoly veszélyt jelentenek a felszíni és légi közlekedésre.