Nyitókép: Sergiy Trofimov Photography/Getty Images

Augusztustól kétszer akkora büntetésekkel csaphat le a NAV, mint eddig

Infostart
2024. július 9. 16:15
A friss kormányrendelet az ukrajnai fegyveres konfliktusra és humanitárius katasztrófára hivatkozva a veszélyhelyzet végéig eltérő szabályokat vezet be az adózás terén és számos, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiszabható bírságot a duplájára emel.

A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent új szabályozás szerint a természetes személy adózó négyszázezer forintig, nem természetes személy adózó egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Az eredeti adótörvény szerint a kötelezettség megszegésének minősül a kötelezettség hibás, hiányos, valótlan adattartalommal történő, vagy késedelmes teljesítése, illetve teljesítésének elmulasztása - írja a Portfolio.

Megemelték a foglalkoztatott bejelentésére vonatkozó szabályok megsértése esetén kiszabható büntetést:

az adózót kétmillió forintig terjedő mulasztási bírsággal kell sújtani az eddigi egymillió forint helyett.

Ezen kívül az eddigi egy helyett kétmillió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság, ha a számla-, nyugtakibocsátási kötelezettség, valamint iratmegőrzési kötelezettség szabályainak megsértését követi el valaki.

Az új rendelet 2024. augusztus 1-én lép hatályba, és a hatálybalépés napját követően esedékes kötelezettségek megszegése esetén már a benne foglaltakat kell alkalmazni. Az új bírságtábla a veszélyhelyzet végéig marad alkalmazásban elvileg.