Nyitókép: Unsplash

Kaszálótábort hirdetett az Aggteleki Nemzeti Park, bárki kipróbálhatja a régi mesterséget

Infostart
2024. június 23. 11:44
A résztvevők számára ingyenes szállást és étkezést biztosítanak a szervezők.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kaszáló tábort szervez, régi hagyományos eszközökkel. A programban az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság is közreműködik - írja a nemzeti park igazgatósága által Facebook-bejegyzésben közzétett felhívás alapján a sokszinuvidek.24.hu.

A táborban a résztvevők megtanulhatják a kasza fenését, kalapálását, és természetesen a használatát.

Mindenkit várnak a háromnapos táborba Háromhutára, aki kedvet érez az ősi technikák elsajátításához. A program július közepén lesz, a részvevőknek a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ingyenesen biztosít szállást és napi háromszori étkezést.

A múlt század elejéig, amikor még a kaszálás gépesítése nem kezdődött el, a kaszálás lassú ütemű munkafolyamat volt, ami emberi erővel történt - írja a lap. Az aratás, betakarítás lassú folyamat volt, egy nagyobb területen akár hetekig is eltartott, így létrejöttek frissen kaszált, le nem kaszált, illetve különböző mértékben újrasarjadt foltok, kialakítva a legkedvezőbb mozaikosságot.

Ennek köszönhetően minden állat megtalálhatta az optimális élőhelyet, a növények magot tudtak érlelni.

Ez a természetes módszer, ha nem is szándékosan, de garantálta az élővilág változatosságának megőrzését.

A kaszálás időpontját elsősorban a fű érettsége és az időjárás határozza meg, ám a gazdálkodó elképzelését fontos természetvédelmi tényezők is árnyalják, hiszen szem előtt kell tartani a növényzet aktuális állapotát, az ott élő fajok igényeit. Pontosan ezért a Natura 2000 területeken a kaszálás bejelentés- és engedélyköteles.

Aki jelentkezni szeretne a kaszálótáborba, az ezen az oldalon regisztrálhat.