Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2024. június 22. 20:00
Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.

Egész évben ügyelni kell az ingatlanokra és a vagyontárgyakra, nyaralás idején sincs ez másképp. Annyi a különbség, hogy azokban a napokban, hetekben, amíg távol vagyunk, bizonyos óvintézkedéseket meg kell tenni – hívta fel a figyelmet Varga Balázs rendőr alezredes az InfoRádióban.

Az ORFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa szerint a legfontosabb az, hogy az ingatlanon ne látszódjon, hogy lakatlan. Az elkövetők ugyanis azokat a helyzeteket keresik, ahol nincs olyan védelmi eszköz, biztonsági eszköz, amely gátat szabhat a behatolásnál.

"Amikor elhagyjuk az ingatlanunkat, nagyon fontos, hogy beszéljünk a szomszéddal, akivel jóban vagyunk, hogy a postaládát ürítse, vagy tegye meg azt, hogy az udvaron néha átnéz, hogy bizonyos dolgok a helyén vannak-e, nincs-e olyan elmozdulás, ami arra utal, hogy esetleg valaki már volt az ingatlan környékén. A lakások esetében a lakatlanságot abból lehet kiszűrni, ha valaki bemegy egy társasház lépcsőházába, és a postaládában meglátja, hogy föltorlódtak a levelek, a szóróanyagok" – mondta Varga Balázs, és hozzátette, hogy nem ajánlatos az utazást közzétenni a közösségimédia-oldalakon sem, hiszen ez is felhívhatja a rossz szándékú emberek figyelmét arra, hogy a lakás üres.

A szakember hasznosnak tartja a mindennapi életet szimuláló időkapcsolós eszközöket is.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy nyaralásra csak feltétlenül fontos dolgokat vigye mindenki magával, nem célszerű például a tengerparton drága ékszert viselni, ezeknek a biztonságba helyezése ugyanis gondot okozhat.

"Ahol tilos az úszás, ott semmiképpen ne menjünk be úszni. 6 éves kor alatti gyermeket ne hagyjuk felügyelet nélkül, illetve a 12 éves kor alatti gyermekek, akik nem tudnak úszni, szintén csak felügyelettel menjenek a vízbe" – emelte ki a rendőr alezredes, és hozzáfűzte, hogy érdemes minden külföldi út előtt megfelelő biztosításokat kötni, és célszerű feltérképezni, hogy a magyar konzulátusok hol találhatók, mert bűncselekmény vagy sérülés esetén is ott kaphatunk segítséget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
nyaralás rendőri szemmel - Varga Balázs
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást