Nyitókép: Facebook/Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Több mint 12 órán át hűtöttek a tűzoltók egy füstölő elektromos autót - fotó

Infostart
2024. június 20. 16:42
A kocsi akkumulátorcsomagjából áramlott a füst, a hűtés során e-oltólándzsát is bevetettek, ami képes átütni az akkupakkok védőházát.

Kedden este az egyik ürömi diszkontáruház parkolójába, egy füstölő elektromos autóhoz riasztották a pilisborosjenői önkéntes tűzoltókat. A hvg.hu azt írja, valószínűleg a kocsi akkumulátorcsomagja hibásodott meg. A pilisborosjenői tűzoltóknak sikerült áramtalanítaniuk a kisfeszültségű rendszert, majd a III. kerületi és a békásmegyeri hivatásos tűzoltók közreműködésével megkezdték a műszaki mentést.

A Hyundai Kona márkájú autót egész éjjel hűteni kellett, hogy elkerüljék az újra és újra felmelegedő akkumulátor kigyulladását. E-oltólándzsát is használtak, amivel az akkumulátor burkolatát áttörve közvetlenül tudták hűteni a cellákat. Az akkumulátorok tűz esetén akár 800-1000 fokra is felhevülhetnek, és még az eloltás után is sokáig izzhatnak, ami nagyon veszélyes. Az e-oltólándzsák használatával akár 15-20 percre is lecsökkenthető egy elektromos autó eloltása.

Az ürömi esetnél végül több mint tizenkét órával a riasztás után, szerda reggel kilenc órakor állapították meg a szakemberek, hogy az autó biztonságosan elszállítható állapotba került.

A Hyundai korábban mintegy 77 ezer, 2017 szeptembere és 2020 márciusa között Dél-Koreában gyártott Konát hívott vissza akkumulátorcserére, de a villanyautosok.hu értesülése szerint az ürömi balesetben érintett autót már Csehországban gyártották, 2020 márciusa után.