Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Fordulat Győrben, újraszámolhatják a szavazatokat

Infostart
2024. június 11. 13:23
Dézsi Csaba András közölte, újra fogják számoltatni a szavazatokat. Mindössze 440 szavazattal kapott ki a város polgármestere az ellenzéki kihívójától, Pintér Bencétől.

A megyei jogú városok közül a polgármester-választáson Győrben volt a legszorosabb a verseny, a szavazatok feldolgozása során végig szinte fej fej mellett haladt Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) a jelenlegi polgármester és két kihívója, Pintér Bence (TSZV-LMP-Zöldek-Momentum) és Borkai Zsolt (Borkaival Közösen a Jövőnkért) szavazatszáma, és szinte az utolsó pillanatokban vette át a vezetést Pintér Bence, és úgy nyerte meg a választást, hogy csak 40 szavazattal előzte meg a regnáló városvezetőt, de annak elődje, Borkai Zsolt is 27 százalék felett eredményt ért el. (Dézsi Csaba András a nádorvárosi körzet egyéni képviselőjeként, Borkai Zsolt pedig a kompenzációs listán szerezett hellyel ülhet be majd az újonnan felálló közgyűlésbe.)

Dézsi Csaba András már hétfő hajnalban gratulált az ellenzéki győztesnek, a Facebookon azt írta, hogy "veszíteni tudni kell, és most én is ezt teszem. Gratulálok Pintér Bencének, aki ha csak néhány száz szavazattal is, de elnyerte a következő 4,5 éves ciklus polgármesteri székét. Az ezzel járó munkát és a felelősséget is."

Egy nappal később viszont a Kisalföldnek adott interjúban a polgármester már másként fogalmazott.

"Először is szeretnék gratulálni Pintér Bencének, aki úgy tűnik, megnyerte ezt a polgármesteri választást. Azért mondom, hogy úgy tűnik, mert újra fogjuk számoltatni a szavazatokat, hiszen négyszáz szavazat különbség nem tűnik kevésnek, viszont 900 szavazócédulát érvénytelennek nyilvánítottak. Meg kell nézni, mi lehet ennek a hátterében" – mondta Dézsi Csaba András, de hozzátette, hogy valószínűleg Pintér Bence lesz Győr következő polgármestere.

Ebben az esetben is a szavazatok újraszámolásához valamilyen bizonyított visszaélésre alapozva lehet csak fellebbezést benyújtani a megállapított választási eredmény ellen, mégpedig három napon belül. Önmagában a szoros végeredmény még nem indokolja a szavazatok ismételt összesítését.

Az új polgármesternek a sikertelen fellebbezés esetén sem lesz könnyű helyzete: az egyéni körzeteket egy kivételével a kormánypárt jelöltjei nyerték, így a közgyűlésben 14 Fidesz-KDNP, három TSZV-LMP-Zöldek-Momentum-MSZ, két Borkaival Közösen a Jövőnkért, egy Szentiváni Civilek és egy Civilek Győrért képviselővel kell a választóknak megígért programját teljesítenie.