Nyitókép: Mark Smith

Már 33 tubát észleltek idén Magyarország felett

Infostart
2024. június 4. 14:36
A tubák a zivatarokkal érkező magassági légörvényekkel alakulnak ki, és bár hasonlítanak a tornádókra, de a földfelszínt nem érik el.

Az Időkép.hu szerint még mindig pörög, forog felettünk az az örvény, amely sokfelé okozott bőséges csapadékot. A portál észlelői idén eddig már 33 felhőtölcsért, vagyis tubát jelentettek az ország különböző pontjairól.

Észleltek tubát Berettyóújfalu, Kunmadaras, Szajol és Dádpuszta közelében is. A légköri jelenség kialakulásának kedvez a zivatarok mellett kialakuló magassági hidegörvény.

Hétfőn a Dél-Dunántúlon több helyen 30, helyenként 40-50 millimétert meghaladó mennyiségű eső esett, a katasztrófavédelem a viharos idő miatt kidőlt fákról és a vízzel elöntött területek szivattyúzásáról számolt be - írja a Telex. Az intenzív zivatarrendszer megtelt árkokat, folyóvá változott utakat hagyott maga után, és volt, ahol az eső mellé még apró szemű jég is jutott.

A HungaroMet keddre egész Magyarországra citromsárga riasztást adott ki zivatarok miatt, helyenként jégeső is előfordulhat. Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.