Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Fontos tudnivaló: így számítanak be a családtámogatások a nyugdíjba

Infostart
2024. június 4. 05:12
A családtámogatási ellátások igénybevétele a szolgálati időre és a nyugdíj összegére is hatással van.

A családtámogatási ellátások közül gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) kapcsolatban van a nyugdíjjal, míg a családi pótlék és az anyasági támogatás pedig nincs – írja az ado.hu.

A családtámogatási ellátásokat a szülő, tehát vagy az anya, vagy az apa veheti igénybe, így annak a szülőnek fog nyugdíjra jogosító szolgálati időt jelenteni a gyes és a gyet időtartama, aki igénybe vette az ellátást a gyermek után.

A gyes összege után nyugdíjjárulékot kell fizetni, így ez az időtartam nyugdíjra jogosító szolgálati idő. A nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátásánál a gyes időtartama jogosultsági időt jelent gyermeknevelési időként.

Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál a gyes összegét csak akkor kell figyelembe venni, ha az az igénylőre kedvezőbb.

A gyermeknevelési támogatás a három vagy több gyermeket nevelő családok részére nyújt segítséget a gyes leteltét követő időszakban. Az ellátás összege után nyugdíjjárulékot kell fizetni, ezért a gyet időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időnek minősül. Az időszak a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátásához jogosultsági időt jelent gyermeknevelési időként.

Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál a gyermeknevelési támogatás összegét csak akkor kell figyelembe venni, ha az az igénylőre kedvezőbb.