Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Sorsfordító Békemenetre készülnek

Infostart
2024. június 1. 11:15
A szervezők és a résztvevők is a gyűlés fontosságát hangoztatják.

Elindult a tizedik Békemenet. A szervezők minden idők legnagyobb, sorsfordító vonulására számítanak. Arra hívták fel a résztvevők figyelmét, hogy maradjanak békések.

Az Index tudósítója szerint az egyik résztvevő rosszul lett, hozzá mentőt hívtak. Az időjárás végül kegyes maradt az egybegyűltekkel, bár többször is elerdt az eső, nagy vihar nem volt. Németországból, Angliából és Lengyelországból is érkeztek szimpatizánsok, a menetben olaszokat és litvánokat is fel lehet fedezni. A politikusok közül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Deutsch Tamás, a kormánypártok EP-listavezetője is a menettel vonul.

A résztvevők egy " NO WAR " feliratú molinó mögött sorakoztak fel.Többen "Hajrá Magyarország!", "Fidesz", "Szavazz! Június 9.", "No war, No gender, No migration" feliratútáblákat, illetve helységnevekkel feliratozott zászlókat tartottak a magasba, illetve megjelent egy European Union Civil Cooperation Council feliratú zászló is.

Korábban Menczer Tamás egy Facebook-videóban azt mondta: Rendkívül súlyos a helyzet, de a sok rossz hír között az a jó, hogy a sorsunk a mi kezünkben van. A Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója mindenkit a részvételre buzdított. Mint fogalmazott: rajtunk lesz Európa és a világ szeme most szombaton, amikor a békemenet elindul, és látni fogják, hogy a magyarok mit gondolnak, mit akarnak és milyen erősek.

Menczer Tamás azt kérte a hallgatóságától, hogy mondják el mindenkinek, a fejüket emeljék fel a hajrában, egyenes gerinccel, kihúzott mellkassal, az utolsó néhány nap munkáját mindenki végezze el a maga helyén, és ha ezt megteszik, akkor szép és eredményes vasárnap vár rájuk június 9-én.

– Ezt megelőzi egy szép szombat június elsején, és mindenki látni fogja, hogy a magyarok mit akarnak – fogalmazott a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója.

– Ez az első olyan békemenet, amely nem pusztán a kormány melletti kiállásról szól – arról is –, hanem a mi Európánkról, amit valakik valamiért el akarnak tüntetni, fel akarnak számolni, meg akarnak változtatni, mind kulturálisan, mind etnikailag, és ráadásul még egy háborúba is bele akarják rángatni. Aki ezt nem akarja, az jöjjön el szombaton a békemenetre, és mutassuk meg, hogy a normális emberek vannak többségben! – fogalmazott Bayer Zsolt, az Origónak adott interjúban. Azt is hangsúlyozta: aki most a régi Európáját szeretné megtartani, visszakapni, megőrizni, átmenteni, annak el kell jönnie a szombati békemenetre.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője, ifj. Lomnici Zoltán a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában pedig azt mondta: a június 1-jei esemény annyiban mindenképpen más lesz az eddigiekhez képest, hogy új útvonalon, új helyszínen tartják meg, a "béke szigete" szimbóluma alatt zajlik.