Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák

Merényletet követtek el Robert Fico szlovák kormányfő ellen, életveszélyes állapotban vitték kórházba - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. május 15. 22:00
Péntektől tovább csökken az üzemanyagok ára. 10 milliárd forintra egészítik ki a fővárosban a társasházi épületfelújítási alapot.

Válságos az állapota Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, akit a besztercei kórházba vittek, miután egy 71 éves férfi többször rálőtt Nyitrabányán. A támadót elfogták. A városban kihelyezett ülést tartott a szlovák kormány, a miniszterelnök pedig az ülés után az utcán összegyűlt emberekhez lépett, ekkor dördült több lövés. A politikus összeesett, a biztonsági emberek autóba tették, majd mentőhelikopter vitte a kórházba. A belügyminiszter később sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a lövöldöző döntése politikai indíttatású volt. A politikusok világszerte elítélték a szlovák kormányfő elleni merényletet.

Az idén 2,4 százalékkal nőhet a GDP Magyarországon az Európai Bizottság friss elemzése szerint a tavalyi 0,9 százalékos visszaesés után. Jövőre már ennél nagyobb, 3,5 százalékos GDP-növekedést vár a testület.

A tervezettnél lassabb lesz az átállás Európában az elektromos autózásra – közölte a nemzetgazdasági miniszter, miután az elmúlt napokban több német autógyártó vezetőjével egyeztetett. Nagy Márton szerint az elektromos autózás átpolitizált, az európai uniós választások kampányának is része lehet a védővámok témája, amit Magyarország és Németország is ellenez.

Péntektől tovább csökken az üzemanyagok ára – írja a holtankoljak.hu. A forint erősödésének is köszönhető, hogy a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal csökken, míg a gázolajért bruttó 4 forinttal fognak kevesebbet fizetni a kutak nagykereskedőjüknek. Várhatóan a 95-ös benzin 607, a gázolaj pedig 605 forintba kerül majd literenként.

Meghaladja a 10 ezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a Napenergia Plusz Programban – jelentette be az energiaügyi tárca. A 75,8 milliárd forintos támogatási keretösszegből már több mint 40 milliárdot lekötöttek a nyertes projektek.

A vidékfejlesztési program két felhívása keretében csaknem 2.500 kilométer külterületi helyi út újult meg az országban – közölte az agrárminiszter. Hangsúlyozta: a beruházások hozzájárultak a vidéki térségek fejlődéséhez és az ott élők életminőségének javításához is.

Holnaptól érhetők el a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint.

Továbbra is közfeladatot ellátó személyek a pedagógusok, így az ellenük elkövetett bűncselekmények kiemelten büntetendők – írja közleményében a Belügyminisztérium. A tárca ezzel a szakszervezetek bírálatát cáfolta.

További rezsitámogatást ad a kormány az egyházi iskoláknak. Az egyszeri kifizetés fejenként 41.760 forint lesz. Hasonló mértékű támogatást kapnak a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott iskolák, és kiegészítő rezsikompenzációt kapnak bizonyos szolgáltatások után a nem állami fenntartású intézmények. A szociális és gyermekvédelmi intézményeket fenntartó egyházi és civil szervezetek 7,8 milliárd forint támogatást kapnak a megemelkedett rezsiköltségeik kompenzálására.

Bővült és korszerűsödött a budapesti távhőszolgáltatás. Az energiahatékonysági pályázat részeként a FŐTÁV Budapest 13 kerületében 201 hőközpontot újított fel. A projekt 3 milliárd 150 millió forintból, 50 százalékos vissza nem térítendő uniós támogatással valósult meg.

10 milliárd forintra egészíti ki a társasházi épületfelújítási alapot a fővárosi önkormányzat a kerületek segítségével. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be az Otthon Budapesten - lakás és lakhatás című konferencián.

Megszünteti az antifa-ügy elsőrendű vádlottjának letartóztatását 16 millió forint óvadék ellenében a Fővárosi Ítélőtábla. Az ítélőtábla elrendelte a bűnügyi felügyeletét az olasz nemzetiségű nőnek. Ilaria Salist 2023 februárjában tartóztatták le, miután a vádak szerint társaival Budapest több pontján súlyosan összevert embereket, akikről azt feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői.

Bosznia-Hercegovinában feszültséget okoz a választási törvény módosítása - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. Szijjártó Péter Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel közösen tartott tájékoztatóján kiemelte: a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása kulcskérdés a kontinens szempontjából is. Arról tájékoztatott, hogy Magyarország nem szavazza meg az ENSZ közgyűlésben a srebrenicai népirtás emléknapjáról szóló határozatot.

Elkerülhetetlenül súlyos terhet róna az EU és Izrael kapcsolatára, ha a rafahi katonai művelet folytatódik - jelentetteki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő. Josep Borrell kiemelte: Rafahban és környékén több mint egymillió civil tartózkodik, akiket olyan területekre kívánnak evakuálni, amelyek az ENSZ szerint nem tekinthetők biztonságosnak.

Ukrajna győzelemhez segítéséről beszélt Kijevben az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken kritikusnak nevezte az ukrajnai gazdaság reformját azért, hogy az Egyesült Államok fenntarthassa a gazdasági segítségnyújtást, valamint, hogy Ukrajna képes legyen magánbefektetőket vonzani, és előre lépni az Európai Unió felé vezető úton.

Meghalt Alice Munro, 92 éves irodalmi Nobel-díjas kanadai írónő. A kortárs novella mesterének nevezett szerző 2013-ban kapta meg a legmagasabb irodalmi elismerést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. május 15.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást