Nyitókép: mangojuicy / Getty Images

Elköltözött, de maradt a tó mellett a különleges balatoni látnivaló

Infostart
2024. május 12. 07:40
Új helyet találtak a vasútmodell klub felbecsülhetetlen értékű terepasztalának.

Új helyen, a tapolcai vasútállomás szociális épületében, egy korábban öltözőként használt, frissen felújított helyiségben kapott új helyet a Batsányi Vasútmodell Klub felbecsülhetetlen értékű vasúti terepasztalának nagy része - adta hírül a tapolcaimedia.hu.

A költözés a VOKE Batsányi művelődési ház bezárása miatt szükségszerű volt, de nem volt könnyű feladat. Négy-öt teherautónyi alkatrészt, felépítményt, és tartozékok sokaságát kellett átszállítani a Batsányi művelődési központból, azokat új helyén ismét összeállítani, majd működésbe hozni a bonyolult és összetett szerkezetet.

A Batsányi Vasútmodell Klub büszkesége, a több száz kilónyi fém és fa anyagot tartalmazó, kicsiben is élethű vasút és közlekedéstörténeti történeti ereklye Németh Ferenc klubvezető és a köré szerveződő baráti társaság szeretettel dédelgetett produktuma. A költözés megszervezésének feladatát magára vállaló Kocsor Szabolcs szerint, a terepasztal elkerülte így a szomorú véget, hogy egy raktár mélyére kerüljön.

"Ez a vasútmodell terepasztal komoly szakértelem, elhivatottság, több évtizedes gyűjtői- és kétkezi munka eredménye. Nagy örökség, harminc év eredménye, amit nem hagyhattunk elveszni" – mondta el a portálnak.

A vasútmodell terepasztal köré, nosztalgikus körítésként egy kiállítást is létrehoztak a helyi vasutasok Zentai Gábor vasúttörténeti fotóiból és a tapolcai könyvtár által felajánlott Nohab tablókból. A MÁV azt tervezi, hogy előzetes egyeztetést követően, csoportok számára is látogathatóvá teszi a különleges kiállítást.

Címképünk illusztráció