Nyitókép: Sylvain Sonnet/Getty Images

Új nevet kap a Nemzeti Múzeum

Infostart
2024. április 24. 14:11
Az átnevezés még nem minden, további öt múzeumot is besoroltak alá, amik innentől kezdve önálló költségvetési szervek helyett tagintézményként üzemelnek tovább.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat az egyes közgyűjteményeknek a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központba történő integrációjáról szól - írja az Index.

A legújabb Magyar Közlönyben az olvasható: "A Kormány a kulturális intézményrendszer fejlesztése, valamint a kulturális feladatellátás kiemelkedő színvonalon történő teljesítése érdekében egyetért azzal, hogy

a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ néven működik tovább."

Mint írják, a közgyűjteményi kulturális intézményrendszer keretében megvalósuló szervezeti integráció értelmében a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központba 2024. július 1. napjával beolvadnak az alábbi költségvetési szervek, azzal, hogy azok a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ tagintézményeként, e minőségüket feltüntetve, elnevezésüket megőrizve működjenek tovább:

  • Magyar Természettudományi Múzeum,
  • Petőfi Irodalmi Múzeum,
  • Országos Széchenyi Könyvtár,
  • Iparművészeti Múzeum,
  • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

A kormány felhívja a kultúráért és innovációért felelős minisztert, valamint a felsorolt költségvetési szervek vezetőit, hogy a szükséges jogszabály-módosításokat, szervezeti és munkáltatói intézkedéseket, valamint előirányzat-átcsoportosításokat készítsék elő. A felelős a kultúráért és innovációért felelős miniszter és az érintett költségvetési szervek vezetői. „Határidő: azonnal.”

A kormány elrendeli a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvény Kulturális és Innovációs Minisztériumról szóló fejezetének Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ címmel történő kiegészítését. A felelős a pénzügyminiszter, valamint a kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Ezen kívül a kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy a Magyar Államkincstár útján intézkedjen a Magyar Nemzeti Múzeum előirányzatainak a megfelelő helyre való átvezetéséről, „egyúttal az átrendezés időpontjáig végrehajtott évközi előirányzat-módosítások, teljesítési adatok és a kapcsolódó költségvetési maradványok átvezetéséről."

A kultúráért és innovációért felelős minisztert is felhívja a kormány, hogy a Magyar Államkincstár útján intézkedjen a beolvadással érintett költségvetési szervek előirányzatainak átrendezéséről 2024. július 1-ig. A pénzügyminisztert pedig arra hívja fel, hogy a kultúráért és innovációért felelős miniszter bevonásával gondoskodjon az érintett költségvetési szervek költségvetésének bázisba épülő módon történő átvezetéséről.

Mint írják,

mindez azt is jelenti, hogy a Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter által bejelentett Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ nem valósul meg.

A vezető Demeter Szilárd lett volna, ám ő így most marad a Magyar Nemzeti Múzeum (immáron Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ) főigazgatója, ez alá kerülnek a felsorolt intézmények.