Nyitókép: Infostart

Mentik a szaldóból kieső napelemeseket

Infostart / MTI
2024. április 14. 14:48
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.

Lantos Csaba hozzátette, az ebbe a körbe tartozóknak is

lehetőségük lesz támogatással energiatárolót beszerezni,

így ők is félre tudják tenni, hatékonyabban használhatják fel az általuk megtermelt áramot.

Azt mondta, a Napenergia Plusz programban már több mint 28 ezren előregisztráltak, mostanáig több mint 15 ezer támogatási kérelem érkezett be a napelem és az ehhez tartozó zöldenergia-tároló egység, azaz akkumulátor telepítésére.

Ismertetése szerint már működik 6100 megawattnyi naperőművi kapacitás, amit eredetileg 2030-ra terveztek.

A hozzávetőleg 3500 ipari létesítmény mellett ez körülbelül 260 ezer háztartási kiserőművet jelent.

Úgy fogalmazott, az új szisztéma kevésbé kedvezőbb, mint korábban volt. A rendszer abban a formában fenntarthatatlanná vált, a betáplálás lehetősége egy ideig elérhetetlen is volt, ám a fejlesztések felpörgetésével mostanra 93 százalékban ismét lehet csatlakozni a kiserőművekkel is. A változás ugyanakkor arra is ösztönöz mindenkit, hogy amit termel, saját maga helyben fogyassza is el - fejtette ki.

Mivel az ország importra szorul, az energiahordozók világpiaci ára pedig drasztikusan megugrott, hétmilliárdról tizenhét milliárd euróra nőtt a "számlánk".

Szerinte az ország földrajzi adottságai miatt a teljes energiaszuverenitáshoz "csoda kellene", ám törekedni kell az arány jelentős csökkentésére. Ez a kormány határozott célkitűzése - húzta alá.

Kiemelte, a második paksi erőmű működése után valóban elkövetkezhet az, hogy Magyarország elektromos áramból önellátó lesz, azzal együtt, hogy "lesznek olyan időszakok, amikor importálunk és lesznek olyanok, amikor exportálunk".