Nyitókép: m-gucci/Getty Images

Uniós forrásból hosszabbítanák meg a 42-es villamost

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2024. március 7. 13:10
Uniós források felhasználásával néhány éven belül megújulhat és meghosszabbodhat a 42-es villamos vonala. Erről állapodott meg a főváros kihelyezett kabinetülésén a főpolgármester és XVIII. kerület polgármestere.

A XVIII. kerületben tartott kihelyezett főpolgármesteri kabinetülést követően Karácsony Gergely közölte: a kerület polgármesterével, Szaniszló Sándorral (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) megállapodást kötöttek arról, a főváros és a kerület mindent megtesz annak érdekében, hogy

a 42-es villamos elérje a Havanna lakótelepet és a Gloriett-telepet, ezáltal 40 ezer ember életét tegyék könnyebbé.

A tervezéshez szükséges forrás rendelkezésre áll a közlekedési operatív programban. Jelenleg magára a beruházásra nincs forrás, de ez változhat akkor, ha a tervezés jól halad – mondta Karácsony Gergely. Szavai alapján, ha ez így lesz, akkor a következő önkormányzati ciklusban megvalósulhat a beruházás.

A főpolgármester szerint az elmúlt években a kormányzati politika megfeledkezett a lakótelepeken élő budapestiekről, akiket leginkább érint a megélhetési válság és a rezsiköltségek növekedése. A 2010-ben elindult panelprogram félbeszakadt – jegyezte meg.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „nekünk az a dolgunk, hogy Budapesten a lakótelepeken is jó legyen az élet. Ezért az egyik legfontosabb vállalásuk az, hogy szeretnék elérni, minden lakótelepet érje el a közösségi közlekedés kötött pályán is.” Hozzátette: sajnos ma vannak olyan lakótelepek, ahol rengeteg ember él, és még sincs kiszámítható, jó minőségű kötöttpályás közlekedés.

Karácsony Gergely azt mondta, dolgoznak azon, hogy a félbeszakadt panelprogramot folytassák, hiszen mind a megélhetés, mind a klímavédelem szempontjából nincs jobb fejlesztés mint a lakótelepi energiahatékonysági beruházások.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban jó volt az együttműködés a főváros és a kerületek között, de ez – mint fogalmazott – a XVIII. kerület kapcsán különösen is érvényes. „Borzasztó nehéz évek vannak mögöttünk, mégis voltak közös sikereink, amelyekre büszkék lehetünk, és vannak közös terveink a közös ciklusra is” – tette hozzá.

Azt mondta, az elmúlt ciklusban a 3-as metró felújításával, a 42-es és az 50-es villamos fejlesztésével tudtak tenni azért, hogy a XVIII. kerületieknek jobb legyen. Továbbá a kormánnyal kötött megállapodás révén a főváros hozzá tudott járulni ahhoz, hogy a kerületben az egészségügyi ellátásban „nagy volumenű” fejlesztés valósuljon meg.

Szaniszló Sándor arról beszélt, a legfontosabb projektjük az úthálózat rendbetétele volt, és az utóbbi harminc év legnagyobb útfejlesztési programja zajlik.

A polgármester megköszönte a főváros szolidaritását, hiszen – mint mondta – minden segítséget megkaptak például az Üllői út érintett szakaszának felújításához. Közölte, jövő hétfőtől elindul a kerületben a Nagykőrösi út felújítása is.

Mindez nem lehetne, ha nem lenne partnerség a kerület és a főváros között - hangsúlyozta Szaniszló Sándor. Közölte továbbá, hogy terveik között szerepel egy kerületi önkéntes tűzoltóság létrehozása is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Karácsony: Uniós forrásból hosszabbodhat meg a 42-es villamos vonala
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást